IT-veiligheid en vertrouwen almaar belangrijker

Zowel voor de Chinese overheid als voor de bedrijven wordt het thema van IT-veiligheid en vertrouwen almaar belangrijker. De omzet van de sector is jaarlijks met 20% aangegroeid en zou dit jaar al meer dan 60 miljard yuan omzetten.

Het was Zhao Zhigou van het toezichthoudende ministerie van IT en Industrie die afgelopen week bekend maakte dat China 23 bedrijven voor cyberbeveiliging telt. Het ministerie verwacht dat de sector dit jaar een omzet realiseert van meer dan 60 miljard yuan. Toch blijft dit maar 6% van het wereldwijd totaal. De voorbije jaren bedroeg de jaarlijkse groei 30%. Meer dan 100 durfkapitaal en privé bedrijven hebben geld geïnvesteerd in meer dan 150 starters, aldus cijfers van het ministerie. Zhao merkt op dat nieuwe domeinen als 5G, cloud computing, artificiële intelligentie, blockchain en andere opkomende technologieën niet enkel zullen bijdragen tot vitaliteit in de economische groei, maar ook eigen risico’s, uitdagingen en onzekerheden met zich brengen. Volgens voorzitter Qi Xiangdong van beveiligingsfirma Qi’ anXin is het industrieel internet verreweg meer kwetsbaar voor cyberaanvallen dan dit bij consumententoepassingen zoals e-commerce.

Het ministerie heeft dan ook afgelopen week twee nationale cyberveiligheidsplatformen onthuld waarvan de ene gericht is ter vrijwaring van het industrieel internet en de andere informatie zal delen en uitwisselen over cyberrisico’s. Ze vormen een onderdeel van een breder plan om een volledig gezond cyberveiligheidssysteem uit te bouwen zodat de sprankelende Chinese cyberruimte beschermd wordt voor gebruikers en ondernemingen. In augustus kondigden 10 ministeries en departementen een richtlijn aan voor de cyberveiligheidssector. Bedoeling was tegen eind 2020 een basissysteem voor het industrieel internet te ontwerpen met minstens 20 innovatieve producten en oplossingen ter vrijwaring van de cyberveiligheid op gebieden zoals de sectoren voertuigen, luchtvaart en energie. Zowel Beijing als de provincie Hunan bouwen industriële zones voor cyberveiligheid uit. De hoofdstad die met het initiatief eind 2017 startte, verwacht dat de omzet van deze zone in 2020 100 miljard yuan zou gaan bedragen.

Vertrouwen

Ondervoorzitter Wu Lianfeng van IDC China verwacht dat tegen 2023 30% van de Top 500 Chinese bedrijven een “chief trust officer” (CTO) zullen hebben. Deze verantwoordelijke zal de vertrouwensproblemen behandelen als veiligheid risico’s, privacy en kwetsbaarheden intern als extern (bv in de cloud). IDC China managing director Kitty Fok voorspelde op hetzelfde jaarlijkse IDC FutureScapes 2020 forum dat de digitale omvorming de komende 5 jaar aan het tijdperk 2.0 zal toekomen met AI, cloud computing en automatisering. Door de popularisering van cloud computing bevindt het veiligheidsprobleem zich niet enkel intern maar ook extern, betoogde IDC China vicevoorzitter Zhong Zhenshan. Hij verwacht dat de markt van de netwerkveiligheid tegen 2023 uitbreidt tot 18 miljard $

Boycot van westen?

Volgens een rapport van beveiligingsfirma Qi’anxin stegen de aanvallen tegen regeringsagentschappen en tegen KMO’s/MKBs gevoelig: dit deed de vraag met 32% vooruitgaan. Volgens de Britse bladen The Guardian en de Financial Times wil de Chinese overheid uit veiligheidsoverwegingen zowel de hardware als de software van de computers in de administratie op drie jaar vervangen door binnenlandse systemen. Analisten ramen het aantal te vervangen stuks hardware op om en nabij 25 miljoen. De vervangingen zouden voor 30% gebeuren in 2020, voor de helft in 2021 en 20% het jaar nadien.

Het initiatief zou komen van het CPC Central Office. Vooral de VS sancties tegen Chinese bedrijven om veiligheidsredenen zouden het initiatief in een stroomversnelling hebben gebracht. Analisten bij Jefferies schatten dat technologie bedrijven in de VS jaarlijks voor 150 miljard dollar omzet halen uit China, zij het meestal van kopers uit de privésector. Ze vinden het initiatief moeilijker uitvoerbaar bij de software dan bij de hardware. Op software vlak is er echter ook beweging want de twee grootste Chinese bedrijven China Standard Software dat NeoKtlinOS uitbrengt en TKC uitvinder van het eerste echte Chinese OS Kylin gaan samenwerken.

In Trouw dat het bericht uit de Financial Times overneemt, heeft prof Internationale economie Brakman het over ‘het in gelijke munt betalen door China tegenover het protectionisme dat Huawei viseert’. Brakman ziet ook een andere verklaring: Hij acht het mogelijk dat het naar buiten brengen van deze maatregelen een onderdeel kan zijn van het onderhandelingsspel tussen de VS en China. In de Chinese pers maakt de website technode melding van het bericht van de Financial Times dat zich zou baseren op anonieme bronnen bij China Securities.

Wel zeker is dat China een wet wil opstellen waardoor cyberveiligheid  onderzoekers eerst aan de overheid kwetsbaarheden moeten signaleren vooraleer die publiekelijk verspreid worden. Deze regelgeving die nu aan het publiek voor advies voorgelegd wordt, zou nadien deel uitmaken van de in 2017 gestemde wet over de Cyberveiligheid.

Technode, China Daily, FT,toolinux.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *