K3: BNP-groei bedraagt 4,9%

Het Bnp groeide tijdens het derde kwartaal met 4,9% zodat tijdens de eerste 3 kwartalen 5,2% groei bereikt werd. China kijkt met vertrouwen naar het laatste kwartaal dat wegens het Vrijgezellenfestival een kwartaal is met groot verbruik.

Controle UHV-stroomtransmissie te Suzhou Foto Global Times/CNS Disclaimer

Het Bnp groeide in K3 met 4,9% en dit was wat minder dan de 6,3% tijdens het tweede kwartaal. Tijdens de 3 kwartalen samen bedroeg het Bnp echter 91 biljoen yuan wat toch een groei met 5,2% betekent. In september groeide de toegevoegde waarde in de nijverheid met 4,5% zodat tijdens de 3 kwartalen samen de groei in de nijverheid met 4% toenam in vergelijking met het jaar voordien. Als economische barometer steeg het Chinese elektriciteitsverbruik in september met 9,9 % op jaarbasis, aldus de Nationale Energieadministratie, terwijl dit in augustus 3,9 % bedroeg.

Sinds eind september hebben veel provincies en steden de bouw van nieuwe projecten aangevat.
Volgens de 21st Century Business Herald overschrijdt de totale investering in nieuwe projecten 2,2 biljoen yuan.  De provincie Sichuan kondigde op 25 september de lancering aan van 1874 sleutelprojecten  die 1080 miljard yuan investeringen inhouden. De provincie Anhui maakte op 7 oktober 1089  sleutelprojecten bekend met voor 707 miljard yuan aan investeringen. Tijdens de eerste acht maanden namen de vaste investeringen toe met 6,4%. Keerzijde van deze medaille is dat tijdens de eerste drie kwartalen meer obligaties voor speciale doeleinden werden uitgeschreven namelijk voor 3,45 biljoen yuan of 90 % van het jaarlijks quotum dat 3,8 biljoen bedraagt.

De kleinhandel nam in september met 5,5% toe zodat de groei van de kleinhandel tijdens de 3 kwartalen samen op 6;8% uitkwam. Vermits het laatste kwartaal een verbruikerskwartaal is, wordt aangenomen dat China zijn doelstelling van 5% groei kan bereiken.

China Daily, Global Times

Print Friendly, PDF & Email