Kanton Rongshui door e-commerce uit armoede

Vorig jaar verkochten 832 arme rurale kantons een kwart meer online en bij de landbouwproducten bedroeg de sprong zelfs 43%.  We bekijken hoe het autonome Miao kanton Rongshui de armoede achter zich liet door in te zetten op e-commerce.

Grape fruit uit Rongshui

In totaal verkochten de 832 arme kantons vorig jaar voor 301 miljard yuan online, dit is 26% meer dan het jaar voordien. Vooral de verkoop van landbouwproducten schoot et 43% omhoog tot 40 miljard yuan. E-commerce biedt duidelijk meer mogelijkheden voor rurale ontwikkeling. Een voorbeeld van een arm kanton dat door e-commerce de armoede achter zich liet is het autonoom Miao kanton Rongshui in A.R. Guangxi. Het kanton kent weliswaar een gezond leefmilieu met rijke hulpbronnen maar de producten waren onverkoopbaar door het slechte transport. Om hier verandering in te brengen hebben de autoriteiten de aanleg  van infrastructuur verbeterd en een toevlucht tot e-commerce gezocht om de arme gezinnen te helpen bij de verkoop. Tijdens de afgelopen jaren heeft het kantonnaal bestuur bijna één miljard geïnvesteerd in infrastructuur. Nu is elk dorp verbonden met asfaltwegen wat vlot transport vergemakkelijkt. Daarnaast zijn 100 gemeenten uit het kanton gedekt door breedband en meer dan 20 koerierdiensten werden opgericht.

In november 2019 startte een openbaar e-commerce dienstencentrum in Rongshui. Het heeft 120 basisstations in de dorpen en daardoor dekt de dienstverlening tot 60% van de arme dorpen in het kanton. Het openbaar dienstencentrum plaatst niet enkel lokale specialiteiten als paddenstoelen, zwarte thee en zwarte kleefrijst op de rekken, maar verkoopt die ook op e-commerce platformen. Directeur Meng Kechang zegt dat doordat de lokale specialiteiten aan meer bestemmingen verkocht worden, dit een weldaad was voor vele arme gezinnen.

Partijsecretaris van het dorp Shangli in Rongshui prijst tijdens livestream sessie de kippen aan

In juni 2020 had het kanton al 8100 arme inwoners geholpen door de ontwikkeling van e-commerce en elk arm gezin verhoogde het jaarinkomen met meer dan 1000 yuan. Eind vorig jaar werd Rongshui officieel verwijderd uit de lijst van arme kantons. De internet kabels die de rurale en stedelijke gebieden verbinden maken het mogelijk dat de landbouwproducten uit de bergen vervoerd kunnen worden en dat zo verse kwaliteitsgoederen de steden ingebracht worden. Zelfs de migranten die dit jaar niet naar huis trekken gooien het over de e-commerce boeg. Eind 2020 telden de arme kantons 3,066 miljoen online zaken en dit is 13,7% meer dan in 2019.

Het is dan ook geen toeval dat president Xi Jinping arme Miao gebieden bezocht met name in de provincie Guizhou. Uit zijn driedaags bezoek valt te onthouden dat de klemtoon van het beleid in de rurale gebieden in de toekomst zal verlegd worden van armoedebestrijding naar de revitalisatie er van.

Peoples Daily, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *