Koeriersector wordt groener

Hoewel de Chinese koerierssector het gemiddeld aantal bezorgde pakketten per maand ziet stijgen tot 10 miljard, heeft het land de groene transformatie van de sector doorgezet en milieuvriendelijke verpakkingen gestimuleerd. Talrijke nieuwe normen werden uitgewerkt en de koeriersbedrijven hebben zelf ook tot de vergroening bijgedragen.

Sorteerlijn in Donghai in stad Lianyungang Foto Peoples Daily Disclaimer

Uit gegevens van het State Post Bureau (SPB) blijkt dat in 2023 meer dan 95 % van de e-commerce pakketten niet langer oververpakt zijn, dat meer dan 1 miljard exprespost en pakketten herbruikbare verpakkingen gebruiken en dat meer dan 820 miljoen golfkartonnen dozen in goede staat zijn om gerecycleerd en hergebruikt te worden.
‘De voorbije jaren hebben we samengewerkt met de SPB om de standaardisatie van groene verpakkingen in de koeriersbranche voortdurend te bevorderen. We hebben een gezamenlijke werkgroep opgezet om een standaardsysteem voor groene verpakkingen voor expresleveringen op te zetten’ zegt plaatsvervangend directeur-generaal Xu Changxing van de afdeling Technisch Beheer van Standaarden bij de Staatsadministratie voor Marktregulering (SAMR). ‘In 2020 hebben acht departementen gezamenlijk een richtlijn uitgevaardigd om de standaardisatie van groene verpakkingen in de koerierssector te intensiveren. In de afgelopen drie jaar hebben we het onderzoek, de formulering en de toepassing van normen bevorderd in overeenstemming met de richtlijn om de standaardisatie, recyclage, minimalisatie en het gebruik van niet-schadelijke materialen voor expresverpakkingen te ondersteunen’ voegde Xu eraan toe.

Normen

Cainiao distributiecentrum in kanton Guangrao van stad Dongying Foto Peoples Dail Disclaimer

China heeft een systeem opgezet om normen te garanderen voor de hele groene verpakkingsketen in de koerierssectoren dit met 26 nationale en industriële normen. Ze omvatten de belangrijkste verpakkingsproducten zoals enveloppen, verpakkingszakken, verpakkingsdozen, elektronische vrachtbrieven, tapes, opvulmaterialen en containers.  Het land heeft de formulering van nationale normen voor recyclage en hergebruik van verpakkingsmaterialen onderzocht. SAMR heeft bijvoorbeeld een aanbevolen nationale norm uitgevaardigd aangaande circulerende verpakkingen voor expresleveringen, waarin technische vereisten en testmethoden worden voorgesteld voor drie soorten recycleerbare exprespakketverpakkingen.

Onlangs heeft China een verplichte nationale norm uitgevaardigd voor de grenswaarden van zware metalen en andere specifieke stoffen in expresverpakkingen, de eerste in zijn soort in het land. De verplichte nationale norm specificeert de eisen en testmethoden voor zware metalen en schadelijke stoffen in expresverpakkingen van papier, plastic en textiel. De verplichte nationale norm is van groot belang voor het verminderen van de negatieve invloed van expresverpakkingen op de menselijke gezondheid en het milieu en voor het bevorderen van de groene transformatie en de modernisering van de koeriersbranche, aldus Li Aixian, vicevoorzitter van het China National Institute of Standardization.

Bedrijfsinitiatieven

YTO bezorgings driewieler in Beijings Haidian district Foto Peoples Daily Disclaimer

Chinese koeriersbedrijven hebben zelf ook bijgedragen aan het bevorderen van milieuvriendelijke verpakkingen in de koerierssector. Deppon Express heeft bijvoorbeeld eigen maatregelen geformuleerd met betrekking tot overmatige en groene verpakkingen. Cainiao, de logistieke tak van de Chinese e-commerce gigant Alibaba Group, heeft slimme verpakkingsalgoritmes toegepast in zijn magazijnen die producten in minder dan een seconde kunnen koppelen aan het meest geschikte verpakkingsformaat. Dit helpt de verspilling door overvulling van 300 miljoen pakketten per jaar te verminderen. Het komt neer op  het verminderen van het gebruik van 80 miljoen kartonnen dozen. Bovendien heeft Cainiao RFID-chips geïnstalleerd in recycleerbare exprespakketten, wat de efficiëntie van de verificatie verbetert en het aantal zoekgeraakte pakketten sterk vermindert, voegde de manager eraan toe

People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email