‘Korea-sancties van de VS afkeurenswaardig’.

China heeft de nieuwe Korea-sancties van de VS scherp bekritiseerd. Het Amerikaanse ministerie van Financiën had maatregelen aangekondigd, tegen bedrijven en personen in Noord-Korea, maar ook in China.

Korea-sanctiesDit is een nieuw en eigen initiatief van Washington. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van China heeft uitgehaald naar die eenzijdige sancties tegen de Democratische Volksrepubliek Korea (DVRK).

‘Fout!’

Tijdens de standaardpersconferentie van woensdag heeft Lu Kang van het ministerie van Buitenlandse Zaken zich zeer ontstemd getoond. De Chinese woordvoerder zei: ‘iedereen kan zien dat wij de resoluties van de Verenigde Naties betreffende de DVRK uitvoeren. (…) Ik wil herhalen dat wij ons hevig verzetten tegen de foute handelwijze om eenzijdig sancties op te leggen. Wij verwerpen met kracht de long-arm jurisdiction, waarbij een land uitgaande van zijn eigen wetten recht spreekt over beschuldigden in een ander land’.

Soevereiniteit van rechtspraak

‘Als er Chinese burgers of groepen zijn van wie de activiteiten tegen de Chinese en internationale verplichtingen indruisen, zullen wij zelf een onderzoek uitvoeren’, aldus Lu Kang. Verder zei hij: ‘Indien nodig zullen wij straffen uitdelen overeenkomstig onze wetten. Voor de uitwisseling van informatie en het aanbod om samen te werken met ons bestaan er de nodige kanalen’.

De lijst en de sancties

President Trump heeft woensdag Noord-Korea weer op de lijst gezet van staten die het terrorisme ondersteunen. Daarmee heeft hij ook een sein gegeven. De VS vindt dat zij, los van de Verenigde Naties, nieuwe sancties kan treffen. Washington zou zich richten tegen dertien Chinese en Noord-Koreaanse organisaties. Zij mogen geen Amerikaanse bankrekeningen meer gebruiken. De VS verbiedt buitenlandse maatschappijen om nog zaken met hen te doen. Er zijn drie Chinese ondernemingen bij: Dandong Kehua Economic and Trade, Dandong Xianghe Trading en Dandong Hongda Trade. Zij zouden allerlei verboden producten hebben verkocht aan de DVRK, onder andere componenten voor massavernietigingswapens.

Handelsoorlog?

Tegelijk wordt er opnieuw gevreesd voor een handelsoorlog tussen de VS en China. De Amerikaanse regering gaat onder andere na of zij iets kan beginnen tegen een bepaalde Chinese regelgeving. Die legt Amerikaanse bedrijven de verplichting op om technologie en intellectuele eigendomsrechten over te dragen aan hun Chinese zakenpartners.

Druk

Misschien hoopt President Trump dat hij Beijing op deze manier kan bewegen om Noord-Korea onder druk te zetten. Het is zeer de vraag of Beijing dat zal accepteren en of de eenzijdige sancties van Washington niet juist het tegenovergestelde effect zullen hebben. China houdt bovendien vol dat zijn invloed op de DVRK, een buurland en bevriende natie, beperkt blijft.

Muurvast?

Dat lijkt te worden bevestigd door de verslagen over het bezoek dat Song Tao, de speciale gezant van President Xi Jinping, onlangs aan Pyongyang bracht. Song heeft topfunctionarissen van de staat en de leidende partij ontmoet. Over een onderhoud met leider Kim Jong-Un is niets bekend en ook niet over gesprekken inzake de nucleaire kwestie op het Koreaanse schiereiland. Het is een teken dat China en de DVRK op dat terrein niet nader tot elkaar zijn gekomen.
Bronnen: Xinhua, www.fmprc.gov.cn (website BuZa),Yonhap (persagentschap Zuid-Korea), South China Morning Post, The Diplomat, Guardian, Morning Star, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *