Lessen uit drie jaar Shanghai vrijhandelszone

Sinds de lancering 3 jaar geleden hebben 7300 buitenlandse ondernemingen zich in de 191 km2 vrijhandelszone te Shanghai gevestigd. Het aantal domeinen waarin niet geïnvesteerd mag worden, werd al met een derde verminderd tot 122. De zone geldt als voorbeeld voor de andere vrijhandelszones en verwacht wordt dat de 7 nieuwe goedgekeurde spoedig ingehuldigd zullen worden.

Het is drie jaar geleden dat in Shanghai de pilot vrijhandelszone werd opgericht en hieruit kunnen al de eerste lessen worden getrokken. De zone is 121 km groot en vervaardigt op 2% van het grondgebied een kwart van het stedelijk bruto regionaal product. In de zone zijn op 3 jaar tijd 40.000 nieuwe bedrijven geregistreerd, wat meer is dan het totale aantal van voor de lancering. Onder de nieuwe ondernemingen zijn er 7300 met buitenlandse kapitaalinbreng. Het aantal gebieden waarin deze bedrijven niet mogen investeringen, werd intussen verminderd van 190 tot 122 en deze ‘negatieve lijst’ zal nog verder worden gereduceerd, aldus directeur Shang Yuying van het stedelijk handelsdepartement. Tezelfdertijd heeft de vrijhandelszone 54 maatregelen getroffen om sectoren zoals moderne diensten en het geavanceerd maakwerk meer te openen. Midden januari werd er de eerste buitenlandse school als beroepsopleiding geopend. Ondertussen werden 40.000 vrijhandelsaccounts geopend en daalden ook de logistieke kosten met ongeveer 10 %.
De zone in Shanghai geldt als een voorbeeld voor de andere zones in het land. In 2014 heeft China de vrijhandelszones in Tianjin en die in Guangdong en Fujian erkend en nog een derde golf van 7 erkenningen volgde vorig jaar in augustus. Het systeem met een negatieve lijst, zoals in Shanghai, wordt ook gebruikt in Tianjin, Guangdong en Fujian. China wil de structurele hervormingen die in de vrijhandelszone de innovatie stimuleren,  promoten voor de economische hervorming in andere gebieden. Ervaringen met 114 onderwerpen werden al landelijk verpreid, aldus woordvoerder Sun Jiwen van het ministerie van Handel.
Verwacht wordt dat de volgend jaar 7 nieuw goedgekeurde zones spoedig ingehuldigd zullen worden want de provincies Liaoning, Henan, Zhejiang, Hubei, Chongqing, Sichuan en Shaanxi maken er zich al voor op. De inhuldiging van de vrijhandelszone in Henan wordt in februari verwacht, aldus directeur Jiao Jinmiao van het provinciaal handelsdepartement van Henan. Wuhan bereidt zich voor op het inspelen van de vrijhandelszone op de verdieping van de hervorming langs de aanbodzijde. Meer bepaald zal Hubei sommige industriële transfers ontvangen en basissen bouwen voor strategisch opkomend maakwerk.
China streeft ernaar, volgens een plan dat de regering maandag aannam, dat er tijdens het  plan 2016-2020 een eenvormige en transparante regelgeving komt voor de markttoegang. Buitenlandse firma’s zal minder beperkingen worden opgelegd in diensten, maakwerk en mijnbouw. De vrijhandelszones zullen hierin een rol spelen. Ook de vrijhandelszone van Shanghai zet de hervormingen door nadat ze kritiek kreeg dat ze op bepaalde gebieden achterliep op Singapore.
Bron: en.ce.cn (Economisch Dagblad)

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar