Li Na wint Roland Garros

Voor de eerste keer heeft de Chinese Li Na een grandslamtoernooi (enkelspel) gewonnen. In de finale van Roland Garros versloeg de 29-jarige speelster de laureate van 2010 Franscesca Schiavone. Daarmee klimt ze tot op de vierde plaats in de wereldranglijst.
Met haar overwinning is ze de eerste Chinese en Aziatische die Roland Garros op haar naam schrijft, maar het was ook de eerste maal dat een Chinese in enkelspel een grandslamtoernooi won. De partij tegen titelverdedigster Schiavone duurde één uur en 48 minuten: het werd 6-4 en 7-6. Ze  won al vier WTA-tornooien waaronder die van Sydney (2011) en Bermingham (2010). In de finale van de “Australian Open” moest ze zich dit jaar gewonnen geven tegenKim Clijsters.
Li Na is afkomstig uit Wuhan en begon in navolging van haar vader met badmington. Ze heeft ook een academische titel in de journalistiek. In China wordt ze als eigenzinnig beschouwd omdat ze geen beroep deed op de officiële trainers. Ze huwde echter haar coach Jiang Shan, maar dumpte hem recentelijk als coach. Voortaan wordt Li Na getraind door de Deen Michael Mortensen die haar reeds langer bewonderde om haar originele speelstijl, maar haar nog wat techniek wil bijbrengen
Volgens de Chinese ambassadeur in Frankrijk Kong Quan is de overwinning het resultaat van jaren hard werk en is het ook een teken van de snelle ontwikkeling van het tennis in China. Gedurende de wedstrijd op TV werden in China zelfs tafeltennis-wedstrijden onderbroken voor de uitzending. Li Na wil dat haar overwinning het tennis populairder maakt en de jeugd aansteekt. Zij sprak over haar overwinning als over “een droom die uitkomt”. ze keert niet onmiddellijk terug naar China. Na een paar rustdagen gaat ze zich voorbereiden op het grasseizoen: ze speelt het toernooi van Eastbourne ter voorbereiding op Wimbledon.
Zie ook Wikipedia,   Xinhua over de doorbraak, NOS

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *