De sociale stand van zaken 5

Kort sociaal nieuws uit China

Betere behuizing migranten Chaoyang
In Chaoyang (een wijk in Beijing) wordt 3,5 miljoen yuan uitgetrokken om de behuizing van migranten wat menselijker te maken: de slaapplaatsen zullen nieuwe bedden krijgen, waterleiding, douches en toiletten worden voorzien. Chaoyang is het eerste district in de hoofdstad dat normen opstelt voor de behuizing van migranten. Het heeft dan ook het meeste migranten, namelijk tussen 70.000 en 120.000 in de piekmaanden augustus-september. De richtlijnen bepalen dat er maximum 15 personen mogen wonen in één kamer waarbij iedereen over 2 m² moet beschikken. Er moeten ramen zijn en ook warm water en sleutels op de kasten. Van de 218 bouwplaatsen waar de migranten bij in de buurt wonen, hebben sedert 1 mei 100 reeds een vergunning gekregen. De rest volgt tegen het jaareinde. Ook onaangekondigde controles komen er. Volgens een officieel rapport telt China’s vlottende bevolking 221 miljoen migranten.
Chronische ziekten: topdoder
Chronische ziekten zoals hartziekten, kanker, diabetes en chronische longziekten zijn de hoofddoodsoorzaak geworden met 85 % van de gevallen. Dit werd bekend op een forum over preventie. Elk jaar sterven 3,7 miljoen personen aan chronische aandoeningen voor ze zestig zijn. Volgens officiële statistieken zijn er 200 miljoen Chinezen die lijden aan een hoge bloeddruk en 90 miljoen diabeten.
Leerlingen slapen niet genoeg
80 % van de leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs slapen onvoldoende. Hun gemiddelde slaaptijd ligt onder de 8 uur en dit ook tijdens het weekend, aldus het onderzoek dat steunde op een enquête bij 5000 leerlingen in 10 provincies. Leerlingen uit het lager en middelbaar zouden respectievelijk tien en negen uur moeten slapen.
Afgestudeerden tewerkstellen een uitdaging
Het wordt moeilijk om tijdens het lopende vijfjarenplan voor alle afgestudeerden werk te vinden. Elk jaar studeren er meer personen af: vorige jaren waren er 6,3 miljoen en dit jaar worden het er 6,6 miljoen (evenveel als in Nederlandstalig België). Lokale besturen moeten een handje toesteken en ook krijgen de afgestudeerden de raad een baan te zoeken in het minder ontwikkelde westen of te beginnen als zelfstandige.
Huwelijk uitgesteld wegens huisprijs
Een kwart van de jongeren stellen het huwelijk uit en één vijfde van hen het krijgen van kinderen wegens het gebrek aan eigen huisvesting. Het onderzoek van het magazine Xiaokang toont aan dat 70 % van de repondenten in 35 steden van mening zijn liever niet te huwen als ze nog moeten huren. 22 % van de ondervraagden huren, maar noemen hun situatie onzeker. Velen willen uitwijken naar tweede-of derdelijnssteden maar ook daar blijven de woningprijzen een zorg.
Per dag 5000 scheidingen in begin 2011
Tijdens het eerste kwartaal kende China 465.000 echtscheidingen of 5000 /dag. Op jaarbasis betekende dit een verhoging met 17 %. Minder communicatie tussen de partners en buitenechtelijke affaires zijn de grote boosdoeners aldus socioloog Chen Yijun die opmerkt dat de partners meer onafhankelijk van elkaar worden op persoonlijk en financieel vlak.
Senioren meer depressief
40 % van de senioren in de stad zitten met depressieve gevoelens, aldus een studie bij 4900 personen in 29 steden door het “Laboratory of Mental Health” bij de Chinese Academie voor wetenschappen. Volgens directeur Li Juan van het onderzoeksteam steeg hun aantal met 30 % vergeleken met de jaren negentig. De familiehulp van vroeger is niet altijd meer mogelijk en vele ouderen leven gescheiden van hun kinderen. Het overlijden van de partner geeft vaak aanleiding tot meer depressieve gevoelens. Vorig jaar was 13 % van China’s bevolking ouder dan 60.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *