Liefdadigheid met Chinese kenmerken

De gulle gever

De gulle gever


Chen Guangbiao, die beschikt over een persoonlijk vermogen van naar schatting 440 miljoen dollar (meer dan 334 miljoen euro), zal na zijn dood zijn hele fortuin schenken aan liefdadigheidsinstellingen.
Chen is nu al een topdonor en hij zal ook deelnemen aan het banket in China voor de campagne ‘The Giving Pledge’ (de belofte om te schenken) van persoonlijkheden als  Bill Gates en Warren Buffett .  
Chen, die onder andere een groot recyclingbedrijf heeft in Jiangsu, zegt dat hij nog 100 Chinese superrijken heeft overgehaald om hun fortuin ‘aan de samenleving’ te schenken.
Hij kwam op het idee toen bleek dat zijn collega’s maar lauw reageerden op het initiatief van Gates en co.
Westerse filantropen en media hebben begrip voor de aarzeling van Chinese succesondernemers, omdat ze denken dat deze laatsten bevreesd zijn voor ongewenste belangstelling van regeringsinstanties (het ministerie van Financiën bijvoorbeeld) en beschuldigingen van corruptie. Bill Gates wil wel uitleg komen geven over hoe ze in de VS de liefdadigheid aanpakken, maar heeft benadrukt dat hij de Chinezen niets wil opdringen.
Chen Guangbiao vroeg aan de Chinezen om meer verdraagzaamheid en begrip voor hun rijke landgenoten. Volgens hem doen de media te achterdochtig over de eerlijke bedoelingen van filantropen. De bekende socioloog Wang Kaiyu heeft daaraan toegevoegd dat deelname aan het banket van The Giving Pledge geen maatstaf hoeft te zijn voor de liefdadige intenties van Chinese miljonairs. Elk land heeft volgens hem zijn eigen cultuur wat dat betreft en de regering moet het allemaal wat beter regelen om gefortuneerde Chinezen aan te zetten tot het delen van hun rijkdom, bijvoorbeeld door te geven aan liefdadigheidsinstellingen.
Bronnen: Reuters en Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *