Reeds 10 miljard geïnvesteerd in groene technologie

Van 2006 tot 2010 heeft China volgens viceminister Zhang Laiwu van Wetenschap en Technologie 10 miljard yuan gespendeerd aan research en ontwikkeling van groene technologieën. Toch staat het land nog niet waar het moet, aldus Zhang.

De viceminister maakte een balans op van China’s inspanningen inzake groene technologie. Hij zei dat China meer zonnebatterijen produceerde dan gelijk welk ander land en dat binnenkort de eerste elektriciteitproducerende centrale op basis van zonne-energie zal opstarten. De capaciteit van de geïnstalleerde windenergie bedraagt 25.000 MW. Om de koolstofuitstoot te verminderen, werken steenkoolcentrales met een nieuwe technologie die het verbruik van steenkool in de opwekking van elektriciteit reduceert tot  298 g/Kwu. Dit kan jaarlijks 28 ton steenkool besparen. Ook in de landbouw en traditionele nijverheden als staal, bouwmaterialen en chemie werden energiebesparende technieken ingevoerd en werd een toelagepolitiek terzake van kracht. In 21 steden worden meer dan 1,6 miljoen LED-lichten gebruikt die jaarlijks 164 Kwu elektriciteit besparen .
Toch vond de minister dat China technologisch nog achterop hinkt en dat, om de doelstellingen inzake energiebesparing van 20 % te bereiken, vooral moet beroep gedaan worden op innovatie. Liu Min van hetzelfde ministerie betoogde dat er nu 1600 patenten en 42 industriële standaarden zijn bij elektrische wagens, na het steunprogramma ter waarde van 2 miljard voor de ontwikkeling ervan.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *