Link 16: Amerikaanse schakel naar grootschalige oorlog om Taiwan

Washington heeft de verkoop van het Link 16 communicatiesysteem aan Taiwan goedgekeurd. Deze ‘link’ regelt de gecoördineerde actie tussen de legers van Taiwan, de VS en haar bondgenoten in de regio . Een eventueel militair conflict tussen de Volksrepubliek China en de provincie Taiwan wordt daardoor snel een internationale grootschalige oorlog. Amerikaanse militairen spreken van de laatste schakel in een tegen China gerichte ‘dodelijke ketting gesmeed door een transnationale coalitie’

BAE promotiemateriaal voor Link 16 Disclaimer

Link 16 is een product van BAE system dat deel uitmaakt van een relatief bescheiden wapenbestelling door Taiwan ter waarde van 75 miljoen dollar die de VS-regering goedkeurde. Het vormt het sluitstuk dat de wapensystemen van Taiwan, het VS-leger en haar bondgenoten in de regio (ondermeer Japan, Zuid-Korea, Australië, de Filipijnen, het VK en Frankrijk) effectief verbindt. Het US Naval Institute spreekt over een ‘dodelijke ketting gesmeed door een transnationale coalitie’ .

Link 16 is inderdaad dodelijk. Het is een tactisch data netwerk voor de coördinatie van verschillende wapensystemen in geval van oorlog, en het is beschermd tegen verstoring. Het coördineert land-, zee- en luchtmachtoperaties. Het is een soort zenuwcentrum dat de verschillende bestaande wapensystemen als onderdelen van één lichaam doet samenwerken, met de VS in de commandopost.

Een voorbeeld van de mogelijkheden: gecoördineerde aanvallen van Amerikaanse strategische kernbommenwerpers of stealth bommenwerpers met elektronische oorlogsvoering en spionageplatformen, gevechtsvliegtuigen en gewone bommenwerpers, Amerikaanse, Britse en Franse vliegdekschepen, Japanse destroyers, het Zuid-Koreaanse raketschild THAAD en Patriot lanceerbatterijen. Link 16 kan daar bovendien nog satellieten in een lage baan aan koppelen en andere militaire ruimtetuigen.

Het is niet toevallig dat het US Naval Institute spreekt over een dodelijke keten. Dit is letterlijk toe te passen op de eerste gordel van eilanden, die de Chinese kust volledig insluiten . Die eilanden behoren tot verschillende landen, maar een constante is de militaire aanwezigheid van de VS of haar bondgenoten. Taiwan is zelf een strategisch gelegen eiland in deze gordel. Een oorlog tegen China wordt door Link 16 een diffuse oorlog, waarbij gecoördineerde acties vanop verschillende eilanden de verdediging van China doorbreken.

De installatie van Link 16 wordt onder meeraanbevolen als les uit de oorlog in Oekraïne.

Politiek gedragen?

Indien Link 16 effectief wordt geleverd en geïnstalleerd dan is het een belangrijk signaal dat de Amerikaanse regering zich ernstig voorbereidt om rond Taiwan een grootschalig conflict met China uit te lokken.

Een aantal invloedrijke Amerikaanse denktanks, zoals het Centre for Foreign Relations of het Center for New American Security denken openlijk na over hoe de VS een (langdurige) oorlog met China kunnen winnen en zo beletten dat ze een opkomend China hun wereldheerschappij verder ondermijnt. RAND waarschuwde in 2016 dat 2025 het laatste jaar was waarin de VS veilig de militaire confrontatie met China kon winnen. Is het dan niet beter zo snel mogelijk te beginnen? Die redenering leeft vooral in republikeinse kringen.

Ook de Amerikaanse wapenfabrikanten hebben invloed in denktanks die bewapening aanprijzen. In tijden van economische stagnatie vormen militaire bestellingen een beschermde bron van winst. En dat militaire materieel moet toch best gebruikt worden? De introductie van Link 16 in Taiwan zal alleszins de drempel daartoe verlagen.

Bron: Geopolitical economy

Print Friendly, PDF & Email