Ex Interpol baas beschuldigd van corruptie

De sinds eind september in Lyon niet meer geziene Chinese baas van Internet Meng Hongwei wordt in China vastgehouden en beschuldigd van corruptie. De minister van Politie heeft bekend gemaakt dat er zelfs een task force komt tegen de medeplichtigen van aan de verdwijning van Meng.

De 64 jarige Meng Hongwei werd in 2016 benoemd om Interpol te leiden tot 2020. In China had hij de graad van viceminister van Public Security bij de politie. Interpol is het grootste samenwerkingsverband van de politie uit 192 landen en is gevestigd in Lyon. Sinds eind september had zijn vrouw hem niet meer gezien. Zij meldde zijn verdwijning bij de Franse politie. Het laatste wat zij van hem ontving was op 25 september een sms’je met een mes-emoji.

Blijkbaar vloog hij naar China en werd daar onmiddellijk na zijn landing opgepakt. Meng wordt verdacht van corruptie, aldus een mededeling van de China’s National Supervisory Commission iets voor middernacht. Op dat moment eindigde de week verlof rond de Nationale feestdag. Naar verluidt heeft de minister van Public Security Zhao Kezhi zondag rond middernacht tijdens een CPC-vergadering op het ministerie de steun gekregen om Meng op te sporen. Zhao had eerder op de dag gesproken met de stafchef van president Xi Jinping Ding Xuexiang.

De website van het Ministerie belooft zelfs dat er een task force samengesteld wordt tegen de handlangers van Meng. Interpol heeft ondertussen het ontslag met onmiddellijke ingang van Meng ontvangen. Hoewel Meng onderminister was, verloor hij eerder al zijn plaats in het Centraal Comité van de CPC. Meng Hongwei was viceminister van de politie sinds 2004 en werd volgens de SCMP benoemd onder het bewind van de inmiddels ook in ongenade gevallen Zhou Yongkang.

Bron:SCMP, Peoples Daily

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Ex Interpol baas beschuldigd van corruptie

  1. Chinese functionaris, het gevaarlijkste beroep ter wereld. Zeker als je niet tot de club van Xi behoort.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *