Slechts 7 op 10 gediplomeerden vinden werk

     

Jobbeurs

Jobbeurs


Vorig jaar vonden slechts 7 op de 10 afgestudeerden werk en het is zeker dat de huidige economische crisis het probleem erger zal maken. De regering heeft reeds een trits maatregelen afgekondigd, waaronder het gaan werken in de landelijke gebieden.  
Dit jaar zullen 6 miljoen studenten hun diploma behalen, terwijl dit aantal in 2002 amper 1,45 miljoen bedroeg. Het is zeker dat 2 miljoen afgestudeerden, zelfs dokters, met de erger wordende crisis geen werk zullen vinden. In totaal zijn er nu 24 miljoen studenten in China, van wie 6 miljoen nieuwe. Het aanbod aan nieuwe studenten overtreft ruim de vraag. Op een jobbeurs aan de Donghua-universiteit kwamen 30.000 gediplomeerden af voor de 1700 jobs die door buitenlandse firma’s werden aangeboden. Aan het China International Expo Center boden zich 40.000 personen aan voor 14.000 jobs. Er wordt verteld dat van de afgestudeerden in steden als Wuhan en Tianjin slechts een minderheid met goede connecties werk vond. 
De regering is zich bewust van het probleem en kondigde reeds in februari een reeks maatregelen af. Een van de mogelijkheden: stagiairs die gedurende een half jaar door een bedrijf moeten tewerkgesteld worden. Uit een onderzoek bij meer dan 50 ondernemingen in de provincie Fujian bleek dat de helft van de stagiairs nadien aangenomen wordt. Een andere maatregel is het opdrijven van de postuniversitaire aanwervingen, waarvoor het ministerie meer geld uittrekt. Dit jaar zou 1,25 miljoen gediplomeerden meedoen aan de ingangsexamens voor postuniversitairen.  Een derde maatregel is het stimuleren van de afgestudeerden om hun loopbaan te beginnen op het platteland, wat niet populair is gezien de lonen er lager zijn. Toch ligt het aantal afgestudeerden dat hiervoor dit jaar tekende, met een kleine 100.000 gediplomeerden uit 1000  instellingen, hoger dan voorheen.  De stad Qingdao keert bijvoorbeeld 1000 yuan supplementair uit aan zijn 500 afgestudeerden die op het platteland gaan werken en dit naast de volledige sociale zekerheid. Voorts zijn er stimuli voor afgestudeerden die zelf een eigen zaak beginnen. Ten slotte wordt overwogen om het werk in lokale gemeenschappen, wat meestal verricht wordt door ouderen, te laten verrichten door jongeren.
Bronnen:
http://www.universityworldnews.com/article.php?story=20090409203634912
http://en.chinagate.cn/top_news/2009-01/11/content_17089152_2.htm
PRC State Council’s Circular on Employment of College Graduates, Xinhua, 21/02/2009
PRC Policy System for Employment of College Graduates Has ‘Taken Shape’, 7/06/09, FBIS , Zhongguo Qingnian Bao Online

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar