Meer economische samenwerking met Noord-Korea

Tijdens het bezoek van de economische beleidsmaker Jang Song-thaek uit Noord-Korea werd afgesproken om intenser op economisch vak te gaan samenwerken. Meer bepaald gaat China Noord-Korea helpen bij het uitbouwen van twee economische zones.
De oom van de huidige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heet Jang Song-thaek en is officieel directeur van de centraal bestuurlijke afdeling van de Arbeiderspartij van Korea en vicedirecteur van de Nationale Defensiecommissie. De facto wordt hij aanzien als de man die de economische politiek bepaalt. Hij bezocht China al verschillende keren en heeft volgens experts een diepe kennis van China’s model qua economische ontwikkeling. Jang had afzonderlijke gesprekken zowel met premier Wen Jiabao als met president Hu Jintao. Hu zei aan Jang dat hij nieuwe wegen van samenwerking tussen beide landen op wil, samenwerken in sleutelprojecten en ontwikkeling van economische zones en zo nieuwe groeizones bevorderen die ten goede komen aan beide volkeren.
Het gaat meer bepaald om de economische zone in de haven Rason (nabij Jilin) en een andere in het westen te Hwanggumpyong nabij Dandong. In een afzonderlijke meeting met premier Wen Jiabao beloofde Wen resoluut de Democratische Volksrepubliek Korea te steunen bij de ontwikkeling van de economie en de verbetering van het levensniveau van de bevolking. Jangs bezoek omvat ook de provincies Jilin en Liaoning en toont aan dat hij wil leren van China’s ervaringen. Vorige maand had Kim Jong-un al Wang Jiarui –hoofd internationale betrekkingen bij de CPC-in Pyongyang ontvangen. Jangs bezoek zou ook een voorbode kunnen zijn voor een bezoek van Kim Jong-un aan Peking. China had vorig jaar voor 300 miljoen $ niet financiële investeringen in Noord-Korea en verwacht wordt dat dit bedrag snel de hoogte in kan gaan. Zowel Hu als Wen betuigden hun medeleven voor de getroffenen door overstromingen die van eind juni tot nu 169 slachtoffers hebben geëist. Het meest getroffen gebied is juist ’s lands graanschuur. Anderzijds hebben ondernemingen uit beide landen zopas een nieuwe toeristische route geopend van Yanji (Jilin) tot Rason. Valt nu nog te bezien in welke mate de Noord-Koreaanse nucleaire ambitie al of niet een schaduw werpen op de verdere samenwerking tussen beiden
Bronnen: SCMP, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *