De sociale stand van zaken 22

Migrantennieuws
–*Het percentage van migrantenkinderen in Peking, Shanghai en Kanton die geen school lopen, ligt hoger dan het nationaal gemiddelde aldus een rapport van het Bevolkingsbestuur. 60 % van de migranten brengen hun kinderen mee. In Peking lopen 82 % van die kinderen school en in Kanton bedraagt het 56%. 3,5 % van deze kinderen gaan helemaal niet naar school in Peking; dit bedraagt 5,1 % in Shanghai en is 5,3 % in Kanton.
*30 % van de migranten werken zonder contract, aldus nog het Bevolkingsbestuur. Enkel 51 % van de migranten hebben een vast contract en zij werken 54 uren per week, ver boven de 40 uren-limiet. China telt 230 miljoen migranten zonder stedelijke hukou en dit is 17 % van de bevolking. Maar 30 % van hen participeren in de sociale zekerheid
*43 % van de vrouwelijke migranten onder de 30 worden zwanger voor het huwelijk, aldus nog het Bevolkingsbestuur. Dit cijfer ligt 16 % hoger dan hun collega’s vroeger. Enkel 35 % huwde voor hun 23 jaar en dit ligt 15 % lager dan bij de eerste generatie migranten. Het aantal dat niet huwde in hun plaats van oorsprong, verdubbelde.
Te weinig kelners
De horeca van Kanton kampt met een ernstig tekort aan personeel, aldus de Southern Metropolis Daily. Terwijl de nijverheid een verloop heeft van 50 %, bedraagt dit cijfer bij sommige bedrijven in de horeca 100%. Kanton zou om en bij 100.000 kelners te kort komen en deze verdienen nochtans 2000 yuan/maand met kost en voordelen. Overigens groeide het inkomen van de sector gedurende de eerste 5 maanden met 13,2 %, een laagterecord sinds 10 jaar.  wantchinatimes
Ministerie lanceert Gezondheids-Tv
Het ministerie van gezondheid heeft een eigen Tv-kanaal gelanceerd. De gezondheids-Tv bereikt al 200 miljoen stedelingen en dit zal binnenkort ook worden uitgebreid naar de rurale gebieden. Bedoeling is een gezonde levensstijl en gedrag te promoten. Een onderzoek uit 2009 bij de jeugd stelde vast dat het maar pover gesteld is bij hen wat kennis betreft over geneesmiddelen of hoe ziekten verspreid worden. Gezondheidsopvoeding is het beste vaccin tegen ziekte, lijkt het devies.
Chinees leeft langer
De gemiddelde levensverwachting bedroeg in 2010 74, 8 jaar wat 3,4 jaar langer is dan in 2000. Mannen leven gemiddeld 72,3 jaar en dit is 2,7 jaar meer dan in 2000. De vrouwen leven echter tot 77,3 jaar gemiddeld en dit is vier jaar meer
Toelage voor één kind-senioren
De provincie Heilongjiang betoelaagt sommige één kind-ouders in steden voor hun bijdrage tot de een kind politiek. De ouders moeten ouder zijn dan 60 en kunnen een eenmalige toelage krijgen van 3000 yuan als ze in de privésector werken of werkloos zijn. China heeft 100 miljoen gezinnen met één kind en daarvan leven echter drie kwart in de landelijke gebieden. In de stad Xian bestond al een dergelijke toelage: deze bedraagt 106 yuan maandelijks en is voor alle stedelijke gepensioneerden met een kind.
Xinjiang zendt 51.000 studenten uit
De AR Xinjiang heeft dit jaar nogmaals 8.330 studenten ingeschreven aan universiteiten in het binnenland. Daardoor komt hun totaal aantal op 51.000. 76 % van hen zijn kinderen van boeren of herders. Dit programma werd al in 2000 opgestart om de Oeigoeren een betere opleiding te geven. 58 scholen in 44 steden doen mee aan het programma. Een gelijkaardig programma heeft al 70.000 Tibetaanse studenten geholpen sinds 1985.
Infosysteem mentale gezondheid
Het ministerie van Volksgezondheid zal een nieuw informatiesysteem opzetten qua geestelijke gezondheid. 100 miljoen personen lijden aan diverse vormen, waarvan 16 miljoen ernstig. In de steden kan de helft van de getroffenen een behandeling niet betalen. In de landelijke gebieden is de toestand nog ernstiger: minder dan 10 % zijn er bij de overheid geregistreerd voor behandeling. Onderzoek wees uit dat bij 1500 verdachten van misdaden, 80 % geestelijke afwijkingen vertonen. Het nieuwe informatiesysteem bevat basisinformatie, de behandeling en de opvolging. Zes types van ernstige ziekten moeten gerapporteerd volgens het systeem dat internationale conventies volgt. De instellingen voor Geestelijke Gezondheid zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van de gegevens, maar de overheid heeft 4 miljoen uitgetrokken voor opleiding van de beroepskrachten die met het systeem zullen moeten werken. China telt 20.000 psychiaters, ruim onvoldoende maar wil dat tegen 2015 90 % van de wijkklinieken een specialist geestelijke gezondheid telt.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *