Meer waterkrachtcentrales in landelijke gebieden

Waterkrachtcentrale te Longshan (Hunan) van 12.500 Kw

Waterkrachtcentrale te Longshan (Hunan) van 12.500 Kw


China wil de ontwikkeling van kleine waterkrachtcentrales in landelijke gebieden  bevorderen. Dit zei minister van Water Chen Lei in een conferentie in Hangzhou. De minister onhulde er de resultaten van een nationaal onderzoek naar de theoretische mogelijkheden van waterkracht in het land. Volgens het onderzoek op 16.572 rivieren zou 128 miljoen Kwh kunnen opgewekt worden door de bouw van kleine waterkrachtcentrales van elk 50.000 kwh. 
Dit is 44 % meer dan wat in 1980 gedacht werd, aldus Tian Zhongxing van het ministerie. Met dit onderzoek bij de hand heeft het ministerie plannen gemaakt om de capaciteit aan waterkracht tegen 2020 op te drijven tot 75 miljoen Kwh, het dubbele van nu. Door de bouw van rurale waterkrachtcentrales hoopt het ministerie deze vorm van energie aan te bieden aan 1,7 miljoen gezinnen of 6,77 miljoen bewoners die voorheen hun toevlucht namen tot het kappen van hout. Volgens de ministeriële planning tot 2020 zou er jaarlijks 16 miljard Kwh door dergelijke centrales bijkomen in 400 kantons, zodat 880.000 landelijke bewoners zonder elektriciteit en 4,8 miljoen met onvoldoende elektriciteit uiteindelijk voldoende kunnen bediend worden.
Het totale potentieel aan waterkracht wordt op 542 miljoen Kwh geraamd, maar enkel één derde wordt uitgebaat. Eind vorig jaar maakten China’s 45.000 kleine waterkrachtcentrales een derde uit van de totale waterkracht. Tot nog toe profiteerden 300 miljoen landelijke bewoners en 1/3 van de kantons van kleine waterkrachtcentrales. Vooral in het armere midwesten is het potentieel nog hoog en in bergachtige gebieden is het nodig om ecosystemen te behoeden van houtkap. Overigens heeft het ministerie gedurende de afgelopen zes jaar 3400 problematische waterkrachtcentrales in orde gebracht, nadat een inspecties veel veiligheidsproblemen blootlegde.
Lees ook:  Wordt China de groene kampioen?
                      Dossier over energiepolitiek

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Meer waterkrachtcentrales in landelijke gebieden

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.