Mercedes wil op zijn beurt China veroveren

Daimler, de Duitse producent van Mercedes wagens,  is van plan tegen 2015 een totaal van 3 miljard dollar te investeren in China; Twee miljard ligt al vast.

Mercedes GLK SUV op het autosalon in Beijing


Als onderdeel van dat plan gaat Daimler twee miljard dollar investeren in een joint-venture met zijn  Chinese partner om nieuwe compacte modellen en motoren te bouwen. De lokale partner van Daimler is BAIC uit Beijing, een staatsbedrijf en één van de grote kleppers in de Chinese automobielnijverheid.Er is nu een basisakkoord dat de JV  verschillenden nieuwe compactmodellen plus de GLK compacte SUV gaat bouwen, , plus een motorenfabriek opzetten en een O&O centrum opzetten. Buitenlandse autofirma’s kunnen maximaal 49% van de aandelen hebben in een JV.
Daimler bouwt nog maar sinds 2006 wagens in China en begon met de E-klasse. Nu schakelt het over op een hogere versnelling.De E-klasse is een exclusieve wagen voor VIPS, maar met de nieuwe modellen wil Daimler ook de groeiende Chinese middenklasse en de jongere klanten veroveren. In de kategorie van de luxe-wagens ondervindt het immers veel concurrentie van BMW dat al langer in China ingeplant is, vandaar de nieuwe focus op compacte wagens van hoge kwaliteit.  
Het O&O centrum moet dienen voor het testen van wagens en het ontwerpen van aanpassingen aan de Chinese markt; het zal ook samenwerken met de lokale leveranciers. Westerse automobielbedrijven zijn terughoudend om in China onderzoek te doen over hun sterkste technologische punten, uit schrik voor het lekken van bedrijfsgeheimen.
Daimler’s sterke bedrijfsresultaten in het eerste kwartaal zijn voor een groot deel te danken aan de stijgende verkoop in China.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *