Uiteindelijk 115 mijnwerkers gered na een week (upd)

Uiteindelijk werden 115 mijnwerkers gered in de mijn van Wangjialing (Shanxi in Noord-China).
In de nacht van zondag op maandag konden eerst negen mijnwerkers die het slachtoffer waren van een ramp in de mijn van Wangjialing (Shanxi in Noord-China) alsnog worden gered nadat ze een week onder de grond hadden vastgezeten.
Ze werden meteen naar het ziekenhuis gebracht. Ondanks hun nagenoeg hopeloze situatie ondergronds, die 179 uur had geduurd, was hun toestand nog redelijk.
Een van deze overlevenden van de mijnramp was direct helder genoeg om de dokters te vertellen wie hij was en waar hij vandaan kwam: Li Guoyu, 38, uit Henan (Centraal-China). Intussen zijn ook zijn kameraden Mao Xiaoyong, Jin Qunhong, Zhang Chuangye, Hu Qianhai, Meng Xiaobing, Shi Fenglei, Zhang Xiaobo and Zhao Xinquan geïdentificeerd. Uiteraard heeft hun familie het goede nieuws zo snel mogelijk vernomen. Video van dat eerste succes: http://english.cctv.com/program/worldwidewatch/20100405/101013.shtml
Het werk ging door met hardnekkige wanhopige pogingen om nog meer mensen te redden. Uit de ondergrond waren tekenen van leven vernomen. Uiteindelijk werden 115 mijnwerkers gered.
Duizenden toeschouwers waren in de buurt om de reddingswerkers aan te moedigen. De ambulances met overlevenden kregen applaus. Aanmoedigingen en lof kwamen er ook van de regering, namens de minister voor Veiligheid op het werk, de premier en de president.
Op zondag 28 maart stroomde het water naar binnen in een deel van de mijn dat nog onder constructie is. In totaal zouden er toen 261 man ondergrond aan het werk zijn geweest. Er werd glucose naar beneden gebracht voor diegenen die nog vastzaten. De reddingsploegen en hun experts werden geconfronteerd met een ingewikkelde en gevaarlijke situatie, waarbij ook gasvorming van wisselende intensiteit een rol speelde.
De mijn is verbonden aan het staatsbedrijf Huajin Coking Coal Co. Ltd., en is een groot productiecomplex, goedgekeurd door de provinciale regering. Ze moet zodra ze af is, jaarlijks zes miljoen ton steenkool kunnen opbrengen voor de energiehongerige Chinese industrie.
Steenkool levert rond 70 % van de totale energie. Maar de Chinezen vinden het zeer erg dat in deze nationale industrie die 35% van de wereldproductie van steenkool oplevert, toch 80 % van de ongevallen in deze sector in de wereld gebeuren.
Langzaam maar zeker lijken de jarenlange inspanningen ten aanzien van de mijnen resultaat te krijgen. De staat tracht het werk in de mijnen veiliger te maken en de overlevingskansen van slachtoffers bij rampen te verhogen. Sluitingen van onveilige en illegale mijnen gebeuren met grote hardnekkigheid, maar ook tegen de stroom in. China leert ook voortdurend van goede voorbeelden in binnen- en buitenland inzake beveiliging en voorzieningen voor reddingsteams.
In de media en onder de bevolking waren er echter kritische geluiden. De teneur ervan: natuurlijk is iedereen blij met deze redelijk goede afloop, maar het moet echt anders en in een hoger tempo.
Video van berichten over de ramp en het eerste reddingswerk. http://news.xinhuanet.com/english2010/video/2010-03/29/c_13229276.htm
Bronnen: Global Times en Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *