Milieu in China blijft hoog op de agenda ondanks tragere groei

China keert niet terug naar de tijd dat het milieu werd opgeofferd aan de economische groei. Chen Jining, de minister van milieu, heeft dat beloofd tijdens zijn persconferentie ter gelegenheid van het Nationaal Volkscongres. Eerder deze week hebben wetgevers en een andere minister verklaard dat er ook een wet tegen grondvervuiling moet komen.

milieuDe regering streeft naar duurzaamheid en bescherming van het milieu ook nu de groei trager verloopt, volgens Chen Jining. Hij deed de toezegging dat China bij de herstructurering van zijn economie zwaar vervuilende bedrijven zou inperken of laten verdwijnen en meer ruimte zou maken voor ‘goede bedrijven’ en technologische innovatie.

Lokale regeringen overtuigen

Volgens de minister is het nodig om sommige lokale overheden af te remmen die nog steeds weigeren de hand te houden aan wetten ter bescherming van het milieu, omdat ze nog steeds de voorkeur geven aan economische groei ten koste van alles. ‘Wij moeten die lokale overheden ter verantwoording roepen’ zei Chen, ‘alleen als we eisen dat zij hun verantwoordelijkheid opnemen voor het milieu, dan zullen de bedrijven de wetten respecteren.’
De milieuminister heeft eraan toegevoegd: ‘wat is ontwikkeling? Wij dachten vroeger dat het gelijk
stond aan bruto nationaal product en productie. We zijn tot het besef gekomen dat de natuur belangrijk is en van onschatbare waarde. We hebben de gedachte afgezworen dat ontwikkeling en milieubescherming tegenover elkaar staan. Nu geloven we eerder dat die twee kunnen worden verenigd en in evenwicht gebracht. We streven nu naar kwaliteit in economie en in het milieu.’

Wet tegen grondvervuiling

milieuIn 2017 zal het Permanent Comité, het bestuur van het Nationaal Volkscongres (NPC), een wet voorleggen om de vervuiling van de grond aan te pakken. Dat soort van wetten bestaat al voor de andere onderdelen van het in China vervuilde milieu: lucht en water. Yuan Si, de ondervoorzitter van het Comité voor de Bescherming van het Milieu en de Grondstoffen in de leiding van het NPC heeft ook specifiek daarover een persconferentie gehouden. Daar zei Yuan ook dat de vervuiling een bedreiging vormt voor de veiligheid van voedsel en drinkwater. Daarom zijn ‘gespecialiseerde wetten nodig die het toezicht kunnen onderbouwen. (…) Er zijn al tien ontwerpen gemaakt en volgend jaar komt de definitieve versie op de agenda van de wetgevers. De wet zal de bevoegdheden verdelen over verschillende overheidsbureaus en zorgen voor een controleorgaan en meer fondsen ’. Landbouwminister Han Changfu had op maandag gezegd dat ongeveer 1 % van de grondvervuiling uiterst ernstig was.
ChinaDailyAsia

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar