Militaire provocatie door VS in Gele Zee

In Zuid-Koreaanse regeringskringen worden gezamenlijke marinemanoeuvres aangekondigd met de VS in de Gele Zee. Dergelijke manoeuvres in de Chinese kustzee zijn al tien jaar niet meer gebeurd. Ze zijn een provocatie tegenover China.

USS America Foto by US Navy – aviation.marines.mil, Public Domain Disclaimer

De Gele Zee is een zee langs de Chinese noordkust, geprangd tussen China en de beide Korea’s. Het is een soort binnenzee tussen de drie landen, met enkel een doorgang van 230 km tussen het Zuiden van Korea en de Chinese provincie Shandong. Het is 10 jaar geleden dat er nog een belangrijke aanwezigheid van de Amerikaanse marine in de Gele Zee was.

Offensieve amfibietroepen

Een officiële bron bij het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie heeft verklaard dat een Amerikaanse amfibie-eenheid, geleid door de USS America, en een Canadees fregat, de HMCS Vancouver, zullen ‘deelnemen aan de herdenking van de 73ste verjaardag van de Slag om Incheon gedurende de Koreaanse oorlog en de 70ste verjaardag van de alliantie tussen de VS en Zuid-Korea’.

Koreaanse media vernamen van ambtenaren dat de amfibiegroep ook zou deelnemen aan ‘practisch gesproken grote amfibiemanoeuvres van de VS met Zuid-Korea’.

De USS America is een aanvalsschip dat troepen aan wal kan zoeken met boten en helicopters en dat verticaal opstijgende vliegtuigen V-22 Osprey en ook het F35B stealth vliegtuig aan boord heeft.

De vorige keer dat de VS sterk aanwezig was in de Gele Zee was in 2013; toen nam het vliegdekschip USS George Washington deel. Sindsdien waren er slechts bezoeken van individuele schepen of kleine gevechtseenheden.

Ook luchtmacht met bommenwerpers

Vorige week heeft de Amerikaanse luchtmacht oefeningen gehouden boven de Gele Zee, waaraan strategische B1-B bommenwerpers deelnamen. Die maakten deel uit van het Ulchi Freedom Shield, jaarlijkse manoeuvres die na een onderbreking vanaf 2018 vorig jaar opnieuw begonnen.

Washington geeft als reden voor de recent versterkte activiteit van de Amerikaanse luchtmacht boven de Gele Zee de raketlanceringen van Noord-Korea en de stijgende spanningen met China.

Escalatie

In april spraken de presidenten van de VS en Zuid-Korea af rond het Koreaanse schiereiland ‘de zichtbaarheid van strategische wapensystemen op regelmatige basis te verhogen’. In augustus spraken de VS, Japan en Zuid-Korea in Camp David af om regelmatig gezamenlijke manoeuvres te houden.

Collin Koh, een expert van de S Rajaratnam School of International Studies in Singapore, ziet in het opduiken van het Amerikaanse leger in de Gele Zee een signaal aan Beijing dat het nergens veilig is voor de Amerikaanse militaire macht.

China verwachtte zich volgens hem aan Amerikaanse schepen in conflictzones zoals de Zuid-Chinese Zee (met Vietnam en de Filipijnen) of de Oost-Chinese Zee (met Japan en Taiwan) maar niet in de rustige en relatief weinig bevaren Gele Zee.

Het Chinese ministerie van defensie heeft de VS beschuldigd van ‘provocatie’ voor de recente lucht- en zeemachtmanoeuvres vlakbij China.

Bron: South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email