Na zwaar ongeluk door gevaarlijk rijden met dure auto's: gevangenisstraf en boetes

Twee jonge autobestuurders zijn tot enkel maanden gevangenisstraf veroordeeld voor een straatrace, waarbij een vrouw zwaargewond werd en ze dure luxewagens totaal in de vernieling hadden gereden. Het ongeluk en het proces wekten sensatie.

fast and furiousDe twee jongemannen, een van 20 en een van 21, werden veroordeeld voor gevaarlijk rijden. De straffen: vier maanden en een boete van 8.000 yuan (1.150 euro) voor de bestuurder die zichzelf had aangegeven, vijf maanden en een boete van 10.000 yuan voor zijn vriend. Ze zijn niet van plan om beroep aan te tekenen. Op 11 april hielden ze een zogenaamde dragrace in een tunnel aan de Datunweg, bij het nationale Olympisch Stadion van Beijing. De ene bestuurde een rode Ferrari, de andere een groene Lamborghini. Ze reden meer dan 160 km/h, op een plek waar de snelheidslimiet 50 km/h is, gingen door een vangrail en knalden tegen een muur: een vrouw die ook in de Lamborghini zat liep een verbrijzelde ruggengraat op. De ‘economische’ schade wordt geschat op 320,000 yuan (46.400 euro) en dan is er nog het verlies van de beide auto’s, die miljoenen yuan waard zouden zijn. De beide bestuurders zijn werkloos. In oude en nieuwe media wekte het incident veel beroering. Veel internetgebruikers spraken er schande van en zagen hierin het zoveelste voorbeeld van hoe de ‘nieuwe rijken’ roekeloos handelen en schaamteloos de wet overtreden. De roddel ontstond dat het kinderen moesten zijn van ambtenaren die zichzelf hadden verrijkt. De ouders van een van de jongeren hebben dat gerucht ontkracht: ‘wij zijn geen topambtenaren of rijke zakenlui, onze zoon had op de beurs veel geld verdiend’. De andere jongeman beweert dat hij de auto had gehuurd.

Voorbeeldwerking

De twee hebben spijt, ze hebben schuld bekend. De man die op de beurs rijk was geworden gaf toe dat hij een fout had gemaakt, dat dit ‘een slechte invloed had op de maatschappij, en dat hij familie en vrienden had gekwetst’. Hun advocaat pleitte verzachtende omstandigheden, omdat het hun eerste overtreding was en ook omdat ze onmiddellijk zelf de politie en hulpdiensten hadden gewaarschuwd en de economische schade al hadden terugbetaald. De rechter was onvermurwbaar: op dit soort overtredingen staat in China gevangenisstraf en een afschrikwekkend voorbeeld is nodig. De politie verklaarde dat dit soort dragraces al eerder is voorgekomen. Zij kan er moeilijk tegen optreden, omdat de politiemensen dan zelf sneller zouden moet rijden om de overtreders te kunnen aanhouden en dat ze zo het publiek in gevaar zouden brengen. Het incident werd de ‘Fast and Furious-race’ genoemd omdat de onverantwoorde bestuurders zich blijkbaar hadden laten inspireren door de razende autoritten in de laatste van een reeks Amerikaanse actiefilms onder die titel. De zitting van de rechtszaak werd via een blog van het hof op Weibo uitgezonden.
People’s Daily, BBC, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *