Naast drones nu ook Zeppelins

Het economisch gebruik van het Chinese lage luchtruim neemt snel toe. Naast drones begint China nu ook met het inschakelen van zeppelins.

Foto China Daily Disclaimer

De AS700 is de eerste in China ontworpen en gebouwde zeppelin. Het luchtschip maakte een geslaagde testvlucht in de provincie Hubei. De bouwer is het staatsbedrijf Aviation Industry Corporation of China (AVIC). De firma zal de eerste verkochte exemplaren waarschijnlijk nog dit jaar leveren.

Van toerisme tot andere toepassingen

De AS700 heeft één cabine voor 10 personen, inclusief de piloot. Bij het opstijgen weegt hij maximum 4,15 ton. Hij kan vluchten maken van 10 uur over een afstand van 700 kilometer.

Het luchtschip maakte een testvlucht van een uur en 46 minuten. Alles verliep gezwind, het toestel bleek vlot bestuurbaar en kan op een kleine plaats verticaal landen en opstijgen.

De communicatieapparatuur, de laadmogelijkheden en het opstijgen en landen werden gecontroleerd. Zodoende is alles nu klaar voor langere en zwaardere testvluchten.

Er zijn al 18 bestellingen binnen. De meeste AS700 zeppelins zullen gebruikt worden voor toeristische vluchten. Doch de ontwerpers werken ook aan aanpassingen om de gebruiksmogelijkheden uit te breiden tot reddingsoperaties, stedelijke openbare diensten en dergelijke.

De AS700 voldoet aan de regels van de Civil Aviation Administration of China (CAAC). De ontwerpers hebben technische doorbraken gerealiseerd, vooral in de lichte en goedkope capsule en de besturingstechnologie. Dit is het eerste in China goedgekeurde luchtschip met gecontroleerde stuwkracht.

Versnelde uitbouw van dronespark

Het economisch gebruik van het lage luchtruim is in China een nieuwe strategische sector. In 2023 was die al 500 miljard yuan waard, en de verwachting voor 2030 is 2.000 miljard.

Het belangrijkste luik van de nieuwe sector zijn drones. In 2023 waren er 1,27 miljoen civiele drones geregistreerd, een stijging met 32% in een jaar. Ze vlogen in totaal 23 miljoen uur. Gezien de steun van de overheid voor de sector verwacht men een nog snellere expansie.

China beschikt over voldoende productiecapaciteit en knowhow voor alle types van drones. Toepassingen zijn er vooral in land- en bosbouw, veeteelt, visserij, fotografie en ontspanning. Naast onbemande zijn er ook al bemande drones en dronetaxi’s goedgekeurd.

De overheid heeft al een basis gelegd voor het opstellen van ‘verkeersregels’ voor het lage luchtruim.

Sinds juli 2023 zijn er strikte regels voor de uitvoer van sommige drones en onderdelen of accessoires, om te beletten dat drones voor civiel gebruik omgebouwd worden voor militaire doeleinden. Toch kan men dit niet volledig uitsluiten zonder globale samenwerking voor de veiligheid.

Bron: Xinhua, People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email