‘Nationale Bank verbiedt financiële instellingen bitcoin-handel’

De ‘South China Morning Post’ heeft een circulaire van de People’s Bank of China ingekeken waarin de Nationale Bank de financiële instellingen gebiedt om de handel in bitcoins te stoppen. De bank werkt naar verluidt aan een eigen digitale versie van de Chinese munt.

Circulaire van de Nationale Bank

Het nieuws van het verbod komt van de doorgaans goed ingelichte South China Morning Post die zelf de richtlijn kon inkijken hoewel er geen melding van wordt gemaakt op de website van de People’s Bank of China (PBOC). ‘Alle banken en hun filialen moeten zichzelf rectificeren. Dienstverlening voor handel in cryptomunten wordt strikt verboden. Er moeten effectieve maatregelen worden aangewend zodat geen betalingskanalen gebruikt worden voor de uitwisseling van cryptomunten’ aldus het document. Verder zegt het document dat ‘de banken de dagelijkse controle van het betalingsverkeer dienen te verbeteren en tijdig de betaling stopzetten indien een verdachte handel van cryptomunten wordt ontdekt. Het betrokken kapitaal moet passend worden behandeld om massa gebeurtenissen te vermijden die de sociale stabiliteit verstoren’. Van de banken wordt verwacht dat ze de resultaten van de inspectie rapporteren. Het document kan gezien worden in een reeks van initiatieven wereldwijd die strengere regelgeving voorstaat tegenover de cryptomunt.
Zuid Korea verbood vanaf 1 januari zijn ondernemingen om te verhandelen op ICOs, de verhandelingsplatformen. Frankrijk en Duitsland willen in maart aan de G20 een bitcoin regeling voorstellen. Zwitserland kondigde aan dat een werkgroep zich zou buigen over een regeling voor de cryptomunten. De Chinese handelaars in cryptomunten die voorheen 90% van ‘s werelds handel in bitcoins domineerden, zijn sinds China de bitcoin verhandelingsplatformen sloot in september ofwel ondergronds gegaan ofwel uitgeweken naar Japan. Baidu was ondertussen al gestopt met het aanvaarden van de Bitcoins als betaalmiddel.
Op 5 januari had China al bekend gemaakt de energie toevoer naar de bitcoin miners te zullen afsnijden. Eerder deze maand gaf Beijing de provinciale besturen al de raad om actief bedrijven te begeleiden met het verlaten van de cryptomunten in hun gebieden. Het is vooral het gebruik van de cryptomunten als middel tot kapitaalvlucht, dat Beijing dwars zit. Venezuela zou zelf een cryptomunt willen lanceren. Chun Yin Cheung van PwC gelooft dat China in 2018 het eerste land wordt waarvan de nationale bank zelf een digitale munt zal lanceren. Het onderzoeksinstituut van de nationale bank verricht overigens onderzoek hoe de onderliggende blockchain technologie te kunnen gebruiken.
De meeste bitcoin handel loopt momenteel in dollar. Ook Hongkong telt nog bitcoin-verhandelplatformen. Gisteren kondigde Morgan Stanley aan dat het rivaal Goldman Sachs volgt bij het aanbieden van bitcoins aan klanten. Deze week zakte de waarde van de bitcoin met een kwart, maar dit kon de stemming in Miami waar een bitcoin-conferentie plaats vindt niet drukken.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar