Staatsondernemingen boerden goed in 2017

De Chinese staatsondernemingen maakten vorig jaar 15% meer winst en konden hun schulden verminderen tot 66% van de activa. Nu is de hervorming van de staatsbedrijven in een derde fase aanbeland namelijk op het niveau van de lokale staatsbedrijven.

Chinese spoorwegen hebben dubbel zo veel schulden als Griekenland

De 98 supergrote staatsbedrijven die door de SASAC gecontroleerd worden, rapporteerden de afgelopen week voor 2017 1400 miljard aan winst een vooruitgang met 15,2%. De omzet steeg met 13,3% tot 26.400 miljard yuan. Al sinds 2015 probeert de regering de staatsondernemingen meer dynamisch en marktvaardig te maken. Hoewel het aantal centraal bestuurde staatsbedrijven van 117 in 2012 tot 98 verminderd werd, vergrootten hun totale activa met 7,9% tot 54.500 miljard yuan. De regering stuurde aan tot een meer gemengd eigenaarschap in sectoren zoals elektriciteit, olie & gas, telecom en shipping. Volgens het Shanghai Securities News heeft dit tot een bijkomende injectie geleid van meer dan 90 miljard.
Naast de diversifiëring van de aandeelhouders, werd ook heel wat capaciteit in ‘zombie’ ondernemingen afgebouwd. 1200 zombie-bedrijven werden het afgelopen jaar gesloten. De staatsbedrijven konden profiteren van een heropleving in een aantal sectoren. Dit jaar zal de capaciteit aan steenkool verder met 12 miljoen verminderd worden. De schulden van de centrale staatsondernemingen zouden tegen 2020 nog met 2% naar beneden moeten in vergelijking met de 66% schuldgraad nu. De centrale staatsondernemingen mikken ook op nieuwe groeisectoren. Daarbij gaat China National Nuclear Corp er prat op haar eerste reeks Cobalt 60 uit de haven van Shanghai te hebben verstuurd. Het radioactief element wordt gebruikt in de gezondheidssector-, het maakwerk en ook de landbouw.

Lokaal niveau

Meteen gaat een derde fase in van de hervorming van de staatsbedrijven die zich totnutoe afspeelde op het centrale vlak. Voortaan worden die hervormingen ook op lokaal niveau ingevoerd, aldus onderzoeker Li Jin bij het SOEs Reform and Development Center van de Renmin University of China. De regering heeft al 31 ondernemingen uitgekozen voor de derde fase.
Om deze hervorming naar een gemengd eigenaarschap vlot te doen verlopen, is de regering van plan om een fonds op te zetten met 100 miljard in kas, zo meldde China Securities Journal. Het fonds zou gelijk gespijsd worden door staats- als door privébedrijven.  Een aantal andere fondsen met overheidskapitaal hebben eveneens een inbreng beloofd. Het ‘China Structural Reform Fund’ dat geleid wordt door staatskapitaal heeft met de Industrial and Commercial Bank of China Beijing afdeling en het Beijing Wealth Capital in augustus beloofd een fonds op te richten dat wil meewerken aan de diversificatie van de lokale staatsondernemingen. Een gelijkaardig fonds met 10 miljard werd gezamenlijk opgezet door Yangquan Coal Industry en het in Beijing-gebaseerde Phoenix Tree Capital Partners. Het was het eerste dergelijk fonds in Taiyuan, terwijl dergelijke fondsen al bestaan in Beijing, Shenzhen, Shanghai en Guangzhou.

Volkscongres

Voortaan zal de regering het parlement twee verschillende rapporten voorleggen over de staatseigendommen. Het eerste is een algemeen geschreven rapport waar een topverantwoordelijke voor het Nationaal Volkscongres uitleg bij zal verschaffen. Het tweede rapport zal meer specifieke onderwerpen bevatten zoals de ondernemingen, de financiële instellingen, de commerciële staatsondernemingen en ook de natuurlijke rijkdommen van de staat. In het verleden was de rapportering beperkt tot het honderdtal bedrijven dat onder de SASAC-staatsholding viel.
Bronnen: Peoples Daily, en.ce.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *