Nederlandse kabinetsdelegatie op handelsmissie

Een uitgebreide delegatie van de Nederlandse regering verblijft de komende week in China waar de verschillende bewindslieden een afzonderlijk programma afwerken. De delegatie is vergezeld door 165 bedrijven en kennisinstellingen.

De Nederlandse Minister-president Mark Rutte, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten, minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven reizen tussen 8 en 13 april 2018 naar China.
Premier Rutte verblijft op 8 en 9 april in Hong Kong waar hij o.a. een ontmoeting heeft met waarnemend Chief Executive Matthew Cheung en er een ronde tafel bijeenkomst bijwoont over ‘Groene financiën’ met Nederlandse ondernemers en ondernemers uit Hong Kong. De minister-president opent in Hong Kong het nieuwe Nederlandse Consulaat-Generaal en ontmoet de Nederlandse zakengemeenschap.

Ingang Boao forum

Op 10 april neemt de minister-president deel aan het Bo’ao Forum op Hainan. Hij spreekt het forum toe en heeft een bilaterale ontmoeting met president Xi Jinping. De gehele handelsdelegatie komt op 11 april samen in Guangzhou waar naast het handelsdiner met Chinese ondernemers tientallen MoU’s zullen worden ondertekend. Tot slot reist de minister-president, samen met ministers Kaag en Schouten, door naar Peking voor een bilateraal gesprek met premier Li Keqiang. Samen met minister Kaag is hij ook aanwezig bij een CEO- ronde tafel. Op de Universiteit voor Vreemde Talen van Peking spreekt de minister-president met Chinese studenten Nederlands en met Nederlandse studenten in China.
Samen met 65 bedrijven uit de sector logistiek en e-commerce start minister Kaag haar programma op 9 april in Shanghai met een sessie over ‘Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’.  Ze heeft er ook een ontmoeting met de viceburgemeester en geeft een toespraak op een seminarie over ‘Connectivity’. Op 10 april bezoekt minister Kaag een logistiek distributiecentrum en opent ze een seminarie over e-commerce. Daarna reist ze door naar Guangzhou waar ze de volgende dag samen met Nederlandse bedrijven op bezoek gaat bij de vicegouverneur van Guangdong.

Haisheng serres

Op 10 april bezoekt minister Schouten in Xian de uit Nederland afkomstige aardbeienkassen van de Haisheng Group. Aansluitend opent zij het seminar ‘The Netherlands Great partner in the modernization of Chinese agriculture and horticulture’. Op 11 april staat een bezoek aan de South China Agriculture University in Guangzhou op het programma. Deze universiteit is vergelijkbaar met de Universiteit Wageningen.

Gezondheid

Minister Bruins begint de handelsmissie op 9 april in Beijing. 28 bedrijven uit de Life Sciences en gezondheidsector reizen met hem mee. Samen met hen legt de minister een aantal bezoeken af om samenwerking op het gebied van onderzoek te stimuleren, handelsbetrekkingen te bevorderen en te zorgen voor meer business-to-business contacten.
Minister Bruins heeft ook een aantal ontmoetingen met ambtsgenoten. Op 9 april spreekt hij minister Ma van de National Health Commission (het Chinese ministerie van Volksgezondheid) om afspraken te maken over verdere samenwerking tussen Nederland en China op het gebied van de gezondheidszorg. Later die dag heeft hij ook een ontmoeting met minister Gou van het Ministerie van Sport waarbij mogelijke samenwerking op het gebied van sport wordt besproken, zoals bijvoorbeeld sport in de buurt en gehandicaptensport, en de Olympische Winterspelen van 2022 in het bijzonder.
In Beijing heeft minister Bruins op 10 april een overleg met directeur-generaal Lei van de Beijing Health and Family Planning Commission. Minister Bruins en directeur-generaal Lei zijn in Beijing gezamenlijk gastheer van het seminar ‘Healthcare and Innovation’ over innovatie in en verbetering van de curatieve zorg in beide landen.

Milieu

Staatssecretaris Van Veldhoven bezoekt China met 39 bedrijven in haar kielzog, die allen werken aan duurzame mobiliteit en inzetten op een circulaire economie. Op 11 april trapt staatssecretaris Van Veldhoven in Guangzhou bijvoorbeeld het seminarie over kringloop economie af en brengt zij met de handelsdelegatie bezoeken aan duurzame bedrijven. Vervolgens reist staatssecretaris Van Veldhoven naar Shanghai waar zij de bijeenkomst ‘Accelarate Smart & Green Mobility’ opent en het startschot geeft voor ‘Racing to the Future’, een race met nieuwe energie voertuigen. China en Europa zijn het beide eens de doelstellingen van Parijs uit te voeren. Staatssecretaris Van Veldhoven zet er op in om mogelijkheden voor samenwerking te onderstrepen en waar mogelijk te versterken. De  reis wordt zakelijk geleid door Hans de Boer van de grootste werkgeversorganisatie VNO-NCW
Bron: Rijksoverheid.nl

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *