Het Nederlandse koningspaar op bliksembezoek in China

Het Nederlandse koningspaar is sinds gisteren te gast bij de Chinese president Xi Jinping. Willem-Alexander vliegt vandaag alweer naar Zuid-Korea. Máxima blijft nog een dagje in China. Zij zullen de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Seoul bijwonen. Een ‘bliksembezoek’, en een teken van goede betrekkingen en gedeeld belang.

President Xi heeft het Nederlandse koningspaar eind vorig jaar uitgenodigd om in Beijing langs te gaan als ze op weg waren naar Seoul.

Bezoek en tegenbezoek

In oktober 2015 bracht het staatshoofd van Nederland een volwaardig staatsbezoek aan China. Xi Jinping had in 2014 zelf, als eerste Chinese staatshoofd ooit, een bezoek aan Nederland gebracht. De Nederlandse openbare omroep NOS heeft van ‘mensen rond de koning’ vernomen dat er niet alleen een goede verhouding is tussen Nederland en China, als staten. Ook de koning en de president en hun echtgenotes kunnen persoonlijk goed opschieten met elkaar. Chinese diplomaten zouden het onthaal dat Xi Jinping en zijn echtgenote Peng Liyuan in 2014 genoten ‘zeer hebben gewaardeerd’.

Gemengd programma

Na hun aankomst op het vliegveld hebben de Nederlandse koning en koningin de Nederlandse ambassadeur gesproken. Zij hadden ontmoetingen met premier Li Keqiang en later met president Xi Jinping en zijn echtgenote in Zhongnanhai. Daar was aansluitend een diner met een beperkt aantal gasten. Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra maakt deel uit van het reisgezelschap. De NOS heeft vernomen dat vertegenwoordigers van ‘mensenrechtenorganisaties’ in China in alle anonimiteit een ontmoeting met hem hebben geregeld.

De dag van Máxima

Koningin Máxima zal vandaag een bespreking bijwonen over Green Finance, duurzame productie en groene financieringsconcepten. Zij ontmoet Chinese en Nederlandse ondernemers. De koningin brengt verder een bezoek aan het Nederlandse architectenbureau NEXT, dat geleid wordt door Jiang Xiao Fei en John van de Water. De Nederlandse architect staat bekend om zijn succesvolle projecten in China. Hij schreef ook het merkwaardige boek ‘Je kunt China niet veranderen, China verandert jou’. Dat is een persoonlijke verslag van zijn ontwikkeling in de omgang met een andere cultuur.

Samenwerking

De Chinese leiders stelden aan de Nederlandse gasten voor om de verhouding tussen China en Nederland nog te verbeteren. Dat kan door een voor beide partijen voordelige samenwerking aan het Belt and Road Initiatief. Premier Li noemde Nederland een wereldleider op het gebied van landbouwtechnologie en de logistiek en het beheer van havens. China wil op die terreinen graag met Nederland samenwerken en kennis uitwisselen. De handelsbetrekkingen tussen de twee landen kunnen worden uitgebreid. Op die manier sluiten Nederlandse ontwikkelingsplannen naadloos aan bij het initiatief voor ‘nieuwe zijderoutes over land en over zee’.

Vriendschap

De Nederlandse koning beaamde de woorden van Xi Jinping. Nederland en China hebben nog nooit zulke goede betrekkingen gehad als nu. Nederland is binnen de EU de op twee na grootste handelspartner van China. Het kan de toegangspoort voor China naar de EU zijn, aldus Willem Alexander. De Chinese media noteren verder dat de koning nieuwjaarswensen richtte tot Xi Jinping en tot het Chinese volk ter gelegenheid van het naderende Lentefeest. Het officiële persbureau vermeldde het feit dat de oudste dochter van Willem-Alexander en Máxima, de 14-jarige Catharina-Amalia, twee keer in de week Chinese les krijgt. Voor het bliksembezoek van het koningspaar was er belangstelling op de sociale media (2,68 miljoen views op Sina Weibo). In de marge van het bezoek werd nog bekend dat premier Rutte in april China bezoekt met een handelsdelegatie.
NOS, Xinhua, Global Times, www.koninklijkhuis.nl (Rijksvoorlichtingsdienst), www.dearchitect.nl

Print Friendly, PDF & Email

6 comments for “Het Nederlandse koningspaar op bliksembezoek in China

 1. ???vertegenwoordigers van ‘mensenrechtenorganisaties’???
  Ik heb daar geen problemen mee, maar wat ze China ook beschuldigd moeten ze met een goed bewijs komen. Als ze er weer zo’n nep advocaat bij halen is dat wel erg triest voor NL.

 2. Dat de Koning een kritiek geef aan de mensenrechten situatie aan Xi is begrijpelijk. 2 staatshoofden die zoiets doen is erg normaal. Maar dat hij bij elk bezoek een gedwongen opmerking moet maken is ook erg vervelend voor de Koning zelf. Hij had al eerder een opmerking gemaakt aan Xi. Dat er een nieuwe aan de macht komt en nog eentje erbij maakt is begrijpelijk. Maar a.u.b. niet aan dezelfde staatshoofd met erg slecht research.

 3. Misschien moet Xi kritiek uitoefenen op de mensenrechten schending in NL. Zoals de mens onterende racist feestdag in NL en België. Of hoe een dissident in NL wordt gearresteerd voor het uitoefenen van vrijheid van meningsuiting zoals: ‘fuck de koning’.. Natuurlijk is zwarte Piet ‘onderdeel van het traditie waar het buitenland zich niet mee moet bemoeien’. Dat de agent zei hij was gearresteerd, omdat hij protesteerde zonder vergunning in een straat met veel mensen. Waar het erg gevaarlijk is. Zie: zonder goed begrip over een onderwerp spreken is erg zonde van het tijd.

 4. @hahaha
  De koning had het volgens mij nauwelijks over ‘mensenrechten’ in zijn gesprekken met Xi en Li. De Chinese leiders en het koningspaar spraken vooral over de positieve en wederzijds voordelige samenwerking tussen China en Nederland. En terecht.
  Toch beweren Nederlandse kranten dat tijdens het diner de mensenrechten werden aangekaart, ook door de koning. Het was echter duidelijk vooral een VVD-minister die het verplichte en volslagen nutteloze klusje heeft mogen klaren.

 5. De Koning had altijd goede betrekking met China. Hij was IOC lid die het 2008 Beijing spelen had gestemd. Ik begrijp dat de koning geen echte macht heeft en meer en symbool was geworden. Maar dat je de Koning elke keer moet dwingen wat te zeggen gaat mij te ver. Hij had met Xi over Tibetanen en Oeigoeren. Vreemd ik wist niet dat hij een antropoloog was. Ik kan wel voorstellen dat Aung San Suu Kyi over Tibetanen zou beginnen. Sinds haar man was een beroemde Tibetoloog. Maar China erkent Tibetanen tenminste als Chinese staatsburger met volle rechten. Dat nu alle westerse landen bij haar op de voordeur zit over minderheden issue te hebben.

 6. Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra maakt deel uit van het reisgezelschap. Dezelfde idioot die loog over Putin. Dat hij voor aap staat is al bekend nu sleept hij de Koning ook erin met zijn anonieme bron. Vraag me af of hij Chinees spreekt: misschien komt hij met een verklaring dat hij in het geheim wat had gehoord over Xi.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *