China, Frankrijk en Abu Dhabi realiseren doorbraak in zonne-energie

Franse en Chinese bedrijven gaan in Abu Dhabi de grootste zonnecentrale ter wereld bouwen. Meteen breken ze ook het laagterecord voor de energieprijs.

Het Franse bedrijf EDF Renouvelables en het Chinese Jinko Power hebben de aanbesteding gewonnen om in Abu Dhabi een zonnecentrale te bouwen van 2 gigawatt. Dat komt ongeveer overeen met het vermogen van twee grote kernreactoren. De centrale zal 160.000 gezinnen van elektriciteit voorzien. De opdrachtgever is Emirates Water and Electricity Company. Het zonnepark komt op 35 kilometer van de hoofdstad, en wordt zo groot als 4200 voetbalvelden.

Op basis van hun offerte zal de gedurende dertig jaar geproduceerde elektriciteit gemiddeld 1,16 eurocent per kWh kosten. Dat is de laagste prijs die tot nog toe ergens in de wereld gerealiseerd wordt. Er was internationale concurrentie van een Arabisch bedrijf, Engie, Total en Eni. De lage prijs is mogelijk door de vele zonne-uren, de al maar lagere kostprijs van de zonnepanelen, de schaalvoordelen van het project en de stabiele lokale economische toestand.

Verbluffend record

De geschatte productieprijs voor de elektriciteit bedraagt minder dan de helft van recente schattingen door Bloomberg NEF, IRENA en Lazard voor windmolens op land of steenkoolcentrales, die tot nog toe als goedkoopste opties gezien werden.

De uitbating van de centrale zal gebeuren door een JV waarin EDF en Jinko elk 20% hebben en nutsbedrijven van de lokale overheden 60%.

EDF is een Frans staatsbedrijf. Het staat traditioneel sterk in kernenergie maar is bezig aan diversificatie. Tegen 2030 wil het evenveel hernieuwbare energiebronnen hebben als vandaag kernenergie.

Jinko Power Technology Co., Ltd. is de grootste fabrikant ter wereld van zonnepanelen. Het heeft de volledige productieketen vanaf het silicium verticaal geïntegreerd. Het biedt intussen de volledige bouw en exploitatie van zonnecentrales aan. Het heeft 15.000 personeelsleden in zeven fabrieken in de wereld. De maatschappelijke zetel is in Shanghai. Het is een privébedrijf en genoteerd op de beurs in New-York.

.Bronnen: https://www.lesechos.fr/industrie-services/energie-environnement/edf-et-le-chinois-jinko-vont-construire-la-centrale-solaire-la-plus-puissante-au-monde-a-abu-dhabi-1226669
Bloomberg, www.jinkosolar.com/en/site/aboutus, wikipedia,

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “China, Frankrijk en Abu Dhabi realiseren doorbraak in zonne-energie

 1. Geachte,

  Bedankt voor de vele nieuwtjes uit China. Ikzelf studeer Guqin, maar ik vind nooit iets over Chinese muziek in Chinasquare . Heb +/20 jaar geleden zelf nog een paar artikelen geschreven over deze materie in “China Vandaag”. Misschien een, ideetje voor de toekomst ?

  Hartelijke groeten,
  Marc Senechal

 2. Beste Marc ,

  Bij Chinasquare.be hebben we niet echt een specialist van Chinese muziek. Mocht U zelf nog eens iets willen schrijven over muziek dat aansluit bij de hedendaagse actualiteit, altijd welkom. Onze collega’s van China Vandaag, die meer op de culturele sector focussen, verwelkomen ook nog steeds externe inzendingen.

  Frank Willems, redactie Chinasquare.be

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *