Beijing over nieuwe COVID-19 piek maar virus nog niet definitief verslagen


De virusopstoot van deze maand in Beijing is gestopt. Maar het virus is er nog steeds en is misschien niet volledig uit te roeien. China verfijnt zijn maatregelen. En een Chinees vaccin begint aan fase-3 testen.

Op 11 juni kende Beijing na 55 dagen zonder besmetting een plotselinge opstoot. Er waren meteen tientallen besmettingen per dag. Onmiddellijk werden doortastende maatregelen genomen. Het aantal vastgestelde besmettingen piekte op 13 juni.

Dinsdag 23 juni registreerde het Chinese vasteland in totaal nog 12 nieuwe COVID-19 besmettingen. Daarvan kwamen er negen uit een binnenlandse bron en drie besmettingen werden uit het buitenland meegebracht. Zeven binnenlandse besmettingen waren in Beijing en twee in de aangrenzende provincie Hebei. In Beijing waren er maandag nog 13 gevallen en zondag 9. Daar werden verder nog vier vermoede en drie asymptomatische gevallen – waarvan één uit het buitenland- ontdekt.

Tussen 11 en 21 juni telde Beijing 236 in totaal COVID-19 gevallen die allen in een gespecialiseerd hospitaal opgenomen zijn. Daarnaast waren er op 21 juni 22 asymptomatische gevallen in observatie. Er waren op 23 juni nog 7.557 personen die in nauw contact waren gekomen met besmette personen en 100 asymptomatische gevallen – waarvan 59 uit het buitenland- in medische observatie.

Volgens experts was de piek van de infecties op 13 juni.Het hoofd van het Chinese Center for Disease Control and Prevention verklaarde deze week dat de uitbraak ‘onder controle’ is maar dat er nog nieuwe besmettingen zullen volgen.

Het totaal aantal bevestigde gevallen in China sinds het begin van de pandemie bedraagt 83.430. Er vielen in totaal 4.634 dodelijke slachtoffers.

Oorsprong

De opstoot begon snel met verschillende tientallen gevallen per dag. Aanvankelijk konden alle nieuwe gevallen gelinkt worden aan de groothandelsmarkt voor vers voedsel in Xinfadi. Na enkele dagen begon het aantal indirecte gevallen, personen die in contact waren geweest met bezoekers van de markt, toe te nemen.
Er braken ook enkele kleinere secundaire haarden uit, zoals in een fabriek van PepsiCo waar op 19 juni een cluster van acht besmette personen ontdekt werd; twee ervan hadden de Xinfadi markt bezocht. In zes provincies werden ook individuele gevallen ontdekt die terug te voeren waren op de markt in Beijing.

Maandag 22 juni was er sprake van de eerste gevallen die men niet kon traceren naar een bekende bron. Er was ook een verontrustend geval van een koerier die voor rekening van Alibaba voedsel leverde aan een aantal restaurants,winkels en shopping malls. Dat gaf aanleiding tot schrik dat het virus zich zou beginnen verspreiden in de wijken.

Wang Guangfa, een expert van Peking University First Hospital erkent in de krant Global Times dat besmettingen zonder duidelijke bron het risico op verdere verspreiding vergroten. Er zal daarom extra ingezet worden op het onderzoek van deze gevallen. Dat wordt echter bemoeilijkt doordat de meeste besmette personen weinig of geen symptomen vertonen.
Wang Peiyu, onderdirecteur van de Peking University’s School of Public Health, wijst er echter op dat de verspreiding op wijkniveau tot nu toe zeer erg beperkt is.Hoge ambtenaren van Beijing noemden op 21 juni de preventie en controle van het virus in de hoofdstad ‘nog steeds ernstig en complex’ en riepen alle betrokkenen op de aandacht niet te laten verslappen.
Yang Zhanqiu, onderdirecteur van het Pathogen Biology Department aan de Universiteit van Wuhan verklaarde aan de Global Times dat de verspreiding van het virus in Beijing (meer dan 200 gevallen binnen de week na de eerste ontdekking) sneller is dan de verspreiding van de eerste golf in Wuhan (270 gevallen na vier weken). De nieuwe variant is dus waarschijnlijk besmettelijker dan de tot nu toe in China aanwezige variant.

Uit een genoom-analyse van het virus blijkt dat het verschilt van dat in Wuhan. Het gaat om een in Europa ontstane stam die intussen wereldwijd domineert. Maar het is eigenaardig genoeg niet de meest recente variante die nu in Beijing opduikt, wat erop wijst dat het al een tijdje in het geniep kan aanwezig geweest zijn.

Wegens de overduidelijke band met de Xinfadi markt vragen onderzoekers zich af hoe het virus op deze markt terecht gekomen is en hoe het zich daar zo snel kon verspreiden. Sporen van het virus zijn teruggevonden op snijplanken voor ingevoerde zalm. Eén van de hypothesen is dat het virus op de verpakking van vis of vlees mee ingevoerd is. Maar het kan ook op de markt binnengebracht zijn door een persoon die elders besmet geraakte met een door reizigers ingevoerd virus.

Een hypothese voor de snelle verspreiding van de besmettingen op de markt is dat het virus overleeft en gedijt in de koude vochtige en donkere omgeving van koelcellen voor vis of vlees; het kan dus al een tijdje ongezien op de markt gewoekerd hebben.

Vorige week raakte ook een schotelwasser in een groot hotel in buurstad Tianjin besmet. Daar waren al bijna vier maanden geen gevallen opgedoken. De man reisde niet buiten de stad en had geen contact met besmette of vermoedelijk besmette personen. Hij behandelde wel regelmatig diepgevroren zeevruchten.

Het is duidelijk dat Chinese onderzoekers alles doen om uit de opstoot in Beijing een beter inzicht te krijgen in de manier waarop het virus zich verspreid.

China heeft gereageerd met een beleid van uitgebreid testen, grondig traceren en gerichte quarantaines. Nadat de eerste patiënt opdook kom men dank zij sterk ontwikkelde tracing technologie 360.000 personen die een verhoogd risico liepen op besmetting identificeren en opvolgen.Zij werden als eersten getest.

Maatregelen

De testcapaciteit van Beijing is opgedreven van 100.000 naar 230.000 testen per dag. Op 22 juni waren al 2.340.000 inwoners van Beijing getest. Dat is ongeveer 10% van de bevolking.
De testen gebeuren gericht op markten, in de horeca, de leverbedrijven, de logistiek,op de medische staf, het personeel van supermarkten en banken, enz. Personen onder medische observatie worden bij het einde van hun observatie opnieuw getest.

In een aantal wijken van Beijing is code oranje ingevoerd. Eén wijk is onder code rood zo goed als volledig afgesloten. Ook tientallen afzonderlijke woonblokken zijn afgesloten; halfweg vorige week waren dat er 39 nabij voedselmarkten en met besmette personen.

De hygienische maatregelen op versmarkten in heel Beijing zijn aangescherpt. Alle personeel van de Xinfadi markt is in quarantaine geplaatst. De PepsiCo fabriek in Daxing werd stilgelegd van zodra de besmetting ontdekt werd.

Volgens het blad Caixin zou de Chinese douane begonnen zijn met het systematisch testen van alle partijen ingevoerd vlees. De invoer van kippenvlees van Tyson Inc. uit de VS is stilgelegd nadat in de verwerkingsfabriek in Springfield, Arkansas een cluster van besmettingen opdook.

Om het verspreiden van het virus buiten Beijing tegen te gaan wordt afgeraden de stad te verlaten.
Wie besmet is of vermoed besmet kan geen treinticket kopen; dat geldt ook voor hun dichte contacten, voor asymptotische dragers en voor iedereen die in Xinfadi was. Anderen die de stad willen verlaten moeten een negatief testverslag of een groene QR-gezondheidscode kunnen voorleggen. Op de autowegen worden alle voertuigen gecontroleerd. Lange-afstandsbussen zijn opgeschort en taxi’s mogen de stad niet uit.Honderden binnenlandse vluchten zijn geschrapt.

Alle nuttige informatie over contacten van besmette persdonen wordt onmiddellijk met andere provincies gedeeld. De genoom-analyse is overgemaakt aan de Wereldgezondheidsorganisatie en het Global Initiative on Sharing All Influenza Data.

De Nationale Gezondheidscommissie is ingeschakeld maar ook de nationale controlecommissie voor discipline in de communistische partij, die normaal vooral corruptiegevallen opspoort.

Nieuwe inzichten.

De besmettingen in Beijing ondergraven de idee dat China nadat het virus binnenlands is geëlimineerd, in staat is een buitenlands virus volledig te weren.

Chinese wetenschappers en politici moeten er nu rekening mee houden dat het virus op elk moment terug kan toeslaan. Bij de januari-uitbraak in Wuhan kwam het erop aan met alle middelen een groot verlies aan mensenlevens te vermijden, wat ook de economische kost mocht zijn.
Nu is het zaak permanente mechanismen te installeren om een opduikend virus snel te ontdekken en efficiënt te isoleren, zonder grote verstoring van de economie. In Beijing lijkt dit alvast te lukken.

Doordat de maatregelen snel en gefocust genomen zijn, zal de economische schade deze keer minimaal zijn en beperkt tot de regio Beijing. Vooral de kleinhandel en de dienstensector, die zich nog aan het herstellen waren van de crisis in januari-maart, zien een nieuwe vertraging. Aangezien Xinfadi instaat voor 75% van de verse voeding van de hoofdstad zijn andere kanalen geopend om de voedselvoorziening te garanderen, onder meer via de supermarkten die normaal weinig vers voedsel omzetten.

Vaccin in fase 3 van testen

Op 23 juni is fase 3 van de testen gestart voor een Chinees vaccin ontwikkeld door het staatsbedrijf Sinopharm in Beijing en Wuhan. In fase 2 werd het vaccin aan meer dan 1.000 personen toegediend om zeker te zijn dat er geen negatieve effecten optreden. In fase 3 wordt het vaccin aan een groot aantal personen toegediend om uit te maken of het effectief de ziekte weghoudt. Het Chinese vaccin heeft met deze stap wereldwijd de leiding. De eerste testen worden uitgevoerd in de Verenigde Arabische Emiraten in samenwerking met een lokaal bedrijf. Het is de eerste keer dat een Chinees vaccin in het buitenland getest wordt.

Het Chinese vaccin werkt op basis van een verzwakt virus. Dat is een relatief eenvoudige techniek die voor de meeste klassieke vaccins gebruikt wordt. Maar de bescherming is meestal beperkt in de tijd en in sommige gevallen kan er een (ernstige) tegenreactie optreden. Daarom zijn veel testen nodig. Westerse farmabedrijven werken allemaal op meer gesofistikeerde genetisch gewijzigde vaccins.

Bronnen: People’s Daily, Global Times, China.org.cn, Caixin, AFP, South China Morning Post.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *