Omikron uitbraak in minder dan een week onder controle?

Is het mogelijk een omikron uitbraak in minder dan een week onder controle te krijgen? De stad Baise, in zuidwest China, probeert het. China heeft intussen voldoende ervaring met covid-19 bestrijding opdat het zou kunnen lukken.

Testen in Baise

De eerste omikron gevallen in Baise, een stad met 1,2 miljoen inwoners in de provincie Guangxi niet ver van de Vietnamese grens, werden vorige zaterdag vastgesteld. Het aantal besmettingen nam snel toe, tot 72 op woensdag, met een totaal van 180.

Intussen was echter het preventiemechanisme volledig opgestart. De stad en de regio (in totaal 3,6 miljoen inwoners), werden in lockdown geplaatst. Bewoners mogen de woning alleen verlaten om zich te laten testen of indien ze een essentieel beroep uitoefenen. Scholen zijn gesloten, het openbaar vervoer opgeschort en niet-essentiële zaken zijn dicht. Er wordt massaal getest en de ontdekte gevallen nauwkeurig getraceerd.

De strategie lijkt onmiddellijk succes te boeken. Donderdag werden nog slechts 7 nieuwe gevallen ontdekt in Baise, en één asymptomatisch geval dat aan de uitbraak in Baise gelinkt is, in Shenyang in het noordoosten van China.

De regionale partijchef denkt dat de uitbraak in Baise kan bezworen worden in één enkele incubatieperiode.

Ook mogelijke uitlopers aangepakt

Een zorgwekkend aspect van de uitbraak in Baise zijn de verplaatsingen voor het Chinese Nieuwjaar. Een aantal van de besmette personen reisden tijdens de nieuwjaarsperiode, vooral naar de provinciehoofdstad Nanning.

Alle personen in Nanning die tussen 26 januari en 8 februari uit Baise kwamen krijgen covidcode geel. Dat betekent verplichte isolatie in hun eigen woning. Bijzondere maatregelen zijn genomen voor de Guangxi University: de opening van de campus is uitgesteld; de lessen gebeuren online; studenten en leraars moeten hun gezondheid gedurende 14 dagen opvolgen en dan een negatieve test van maximum 48 uur voorleggen wanneer ze terug naar de campus komen.

De besmette persoon in Shenyang kwam van Huludao in dezelfde provincie. Daar werd dinsdag nog een andere besmette persoon gevonden. In twee plattelandsarrondissementen en twee stadsdistricten van Huludao werden theaters en cinema’s gesloten en mogen de restaurants alleen kleine groepen bedienen. De heropening van de crêches na het verlof is uitgesteld en fysiek naschools onderwijs opgeschort.

Is het de moeite waard?

Het lijkt erop dat China de preventiemechanismen om plaatselijke uitbraken te doven intussen goed beheerst. Westerse media geven daarbij dikwijls als commentaar dat deze maatregelen een hoge sociale en economische tol eisen. Klopt dat? Sinds het einde van de lockdown in Wuhan in het voorjaar 2020, nu bijna twee jaar geleden, was de grootste en langste lockdown die van Xi’an. Dat ging om 12 miljoen inwoners, minder dan 1% van de Chinese bevolking, gedurende minder dan een maand. Intussen leefden de 99% andere Chinezen zonder binnenlandse Covid-19 beperkingen. Economisch heeft China het over de coronaperiode 2020-2021 veel beter gedaan dan alle andere grote naties, met een gemiddelde groei van 5,5%. De EU kende in dezelfde periode een negatieve groei. Aan de kant van de positieve resultaten staat dat er al meer dan een jaar geen enkel dodelijk slachtoffer is. Mocht China dezelfde strategie als de VS gevolgd hebben, dan waren er vier miljoen doden gevallen.

Bron: South China Morning Post.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *