Nieuwjaarsboodschap Xi : eenheid, hard werken en paraat blijven

De officiële media besteden aandacht aan de nieuwjaarsboodschap van Xi Jinping aan de Chinese bevolking. De kernwoorden waren dit keer: eenheid en hard werken. Xi wees de Chinezen erop dat het nodig is paraat te zijn.

nieuwjaarsboodschap
(foto Xinhua / Ju Peng)

President en partijleider Xi hield de toespraak op een receptie voorgezeten door premier Li Keqiang in de Grote Zaal van het Volk op zondag. Xinhua vermeldt verder de aanwezigheid van Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji, Han Zheng en Wang Qishan.

Miljoenenpubliek

Xi richtte zich tot alle bevolkingsgroepen, tot de landgenoten in Hongkong, Macau en Taiwan, en tot de Chinezen die in het buitenland wonen, werken en studeren. Xinhua schrijft dat die laatste groep de toespraak zeer kon waarderen en brengt getuigenissen uit Zanzibar en Senegal van leden van medische teams daar, uit een Confucius Instituut in Cambodja, uit Egypte van een directeur van de China-Egypt TEDA Suez Economic and Trade Cooperation Zone en van een studente aan de Seoul National University in Zuid-Korea.

Terugblik

Ter gelegenheid van het Lentefeest dat morgen 1 februari begint keek de Chinese president terug naar het afgelopen jaar en vooruit naar de komende maanden. Voor Xi waren de belangrijkste gebeurtenissen ‘de viering van het eeuwfeest van de CPC, de goedkeuring van een derde historische resolutie in de 100-jarige geschiedenis van de partij, de overwinning in de strijd tegen armoede, het bereiken van de doelstelling om in alle opzichten een redelijk welvarende samenleving op te bouwen en de start van de periode met de volgende doelstelling: een modern socialistisch China realiseren’.

Reden tot tevredenheid

Nog meer resultaten om tevreden over te zijn waren volgens de president: ‘de economische ontwikkeling en de strijd tegen COVID-19. Op beide terreinen neemt China zelfs een leidende positie in de wereld in. Verder blijft het land vooruitgaan in de strategische sectoren van wetenschap en technologie, bij zijn hervorming en openstelling en de zorg voor het welzijn van de bevolking’. Ook belangrijk: ‘de orde in Hongkong is hersteld en er worden meer inspanningen geleverd om de separatistische krachten, in Taiwan bijvoorbeeld, te bestrijden en de hereniging te vergemakkelijken’.

nieuwjaarsboodschap
(foto Xinhua Huang Jingwen)

Vooruitblik

Nu begint het tweede jaar van de periode met het 14e vijfjarenplan (2021-2025) en China heeft een draaiboek om zijn doelstellingen voor koolstofpieken en koolstofneutraliteit te bereiken. Op het programma staat het 20e nationale congres van de CPC in de tweede helft van 2022. Xinhua vermeldt dat wat Xi betreft de nadruk moet liggen op ‘een stabiele en gezonde economie, een veilige en vreedzame samenleving en een politiek ecosysteem van eerlijkheid en integriteit’. Volgens de experts die de Global Times aan het woord laat bedoelt Xi dit: ‘China is een fase ingegaan met een meer redelijke en alomvattende strategische kijk op zijn ontwikkeling en streeft niet langer alleen naar snelle groei. Het land is nu op zoek naar een eerlijkere en evenwichtiger ontwikkeling, om de hele samenleving beter te laten delen in de voordelen van ontwikkeling’.

Eenheid, hard werk en op alles voorbereid zijn

De officiële media vermelden met nadruk dat Xi vindt dat ‘alle prestaties van de partij en het volk in de afgelopen 100 jaar te danken zijn aan het streven naar eenheid en de instelling om hard te werken die de partij en het volk gemeen hebben’. Hij combineerde een waarschuwing en een oproep met elkaar: ‘Het maakt niet uit met welke wendingen of uitdagingen we te maken krijgen, we moeten het grondbeginsel, de missie waarvoor de CPC is opgericht, voor ogen blijven houden en bedenken dat men gedijt in tegenspoed en ten onder gaat in laksheid’. De Global Times voorziet samen met Xi dat de mondiale omgeving in 2022 gecompliceerd zal zijn, ‘aangezien de VS later dit jaar ook tussentijdse verkiezingen zullen houden, en dit de wrijvingen tussen China en de VS nog zal vergroten. De huidige Amerikaanse regering moet immers laten zien hoe hard ze durft te zijn om de verkiezingen te kunnen winnen’. Dat is wat Li Haidong, van het Institute of International Relations (China Foreign Affairs University) in de krant voorspelt.

Eenheid

De China Daily legt sterk de nadruk op het element ‘eenheid’ in de toespraak en geeft daarom aandacht aan een andere bijeenkomst, die van zaterdag. Xi kwam samen met vertegenwoordigers van de niet-communistische politieke partijen in China, van de Federatie van Ondernemers en Handelaren, met de niet-CPC leden en leden van eenheidsfrontorganisaties. Er moeten volgens hem meer inspanningen worden geleverd om het systeem van meerpartijensamenwerking en politiek overleg onder leiding van de CPC te handhaven en te verbeteren.  

nieuwjaarsboodschap
Xi in Shanxi, enkel dagen voor het Lentefeest (foto Xinhua)

Grote inzet voor het volk

De ‘missie’ van de communistische partij omschrijft Xinhua als een filosofie die het volk centraal stelt. Dat is tevens de grootste troef van de organisatie.  Voor het officieel persbureau is een treffend concreet voorbeeld de traditie die Xi al tien jaar in ere houdt om aan de vooravond van Chinees nieuwjaar bij ‘gewone mensen’ op bezoek te gaan en naar hun wel en wee te informeren. Dit jaar bezocht Xi Fengnanyuan, een klein dorp in de noordelijke provincie Shanxi.

Tijger gaat naar Winterspelen

Xi eindigde zijn toespraak met enkele woorden over het Jaar van de Tijger, een dier dat staat voor kracht, moed en onverschrokkenheid, kenmerken die nodig zijn om verder te bouwen aan het socialisme met Chinese kenmerken, en over wat er al meteen staat te gebeuren, de Olympische Winterspelen en Paralympische Spelen, ‘een kans om China op een prachtige manier aan de wereld te presenteren’.  

Bronnen: Xinhua, China Daily, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *