Nu 6 taikonauten in het ruimtestation

De drie dinsdag gelanceerde taikonauten van de Shenzhou 16 zijn al het ruimtestation binnengegaan en zullen er 5 dagen samenwerken met de drie van de Shenzhou-15 die 6 maanden verblijf in het station afronden en binnenkort naar de aarde terugkeren.

De 6 in het ruimtestation Foto: GT/CMSA Disclaimer

Het Chinees ruimteprogramma voorziet dat de bemanning van het ruimtestation er voor 6 maanden verblijft en daarna vervangen wordt door een nieuwe crew.  De Shenzhou 16 werd dinsdag met succes de ruimte in gestuurd vanaf het Jiuquan Satellite Launch Center. Na 10 minuten volgde de scheiding van de draagraket en na meer dan 6 uren koppelde de Shenzhou 16 met de Tianhe kernmodule van het ruimtestation. Het ruimtestation bevat naast de kernmodule nog de Wentian en de Mengtian laboratorium modules en het is verbonden met Shenzhou 15 en 16 evenals met het  Tianzhou vrachttuig.

De nieuwe bemanning bestaat eveneens uit 3 personen: oud gediende Jing Haipeng die aan zijn vierde ruimtevlucht toe is, nieuweling vluchtingenieur Zhu Yangzhu en volstrekt nieuw is de burgerlijke vrachtexpert Gui Haichao. Hij zal verantwoordelijk zijn voor het beheer en de exploitatie van wetenschappelijk onderzoek en experimentele projecten in het ruimtestation met vooral  het beheer en de exploitatie van payloads. Zhu, de boordwerktuigkundige, zal verantwoordelijk zijn voor routineonderhoud en reparatie van het ruimtestation en voor technische tests en experimenten. Jing en Zhu zijn lid van de Astronauten afdeling van het leger terwijl Gui promovendus is bij het Department of Spacecraft and Launch Vehicle Technology van de Beihang University’s School of Astronautics in Beijing.
Commandant van de Shenzhou 15 Fei Junlong en zijn twee collega’s Deng Qingming en Zhang Lu verwelkomden hun bezoekers met Chinese calligrafie. Bij de koppeling werd een nieuwe techniek gebruikt want het ruimtestation dat eerst 47 ton woog, nam ondertussen in gewicht toe tot 90 ton. De zes zullen gedurende hun vijfdagen samen de overdracht van het station uitvoeren vooraleer de Shenzhou 15 naar de aarde terugkeert.

Missie

Foto Global Times Disclaimer

Tijdens hun missie zal de bemanning van de Shenzhou-16 doorgaan met het uitvoeren van buiten activiteiten en taken van de luchtsluis, ruimtewetenschappelijke experimenten en het testen van nieuwe technologieën. De missie omvat platformbeheer, taikonaut-ondersteuningssysteemtests en wetenschappelijke onderwijsactiviteiten. Van hen wordt verwacht dat ze wetenschappelijke prestaties op hoog niveau leveren bij de studie van nieuwe kwantumverschijnselen, zeer nauwkeurige ruimte-tijd-frequentiesystemen, de verificatie van de algemene relativiteitstheorie en de oorsprong van het leven.

De bemanning van de Shenzhou-15 is tot nu toe 182 dagen in een baan om de aarde gebleven en heeft er gewerkt, waarin ze met succes vier extravehicular activiteiten hebben uitgevoerd, een nieuw record. Bovendien heeft het Shenzhou-15-trio meerdere payload-taken uitgevoerd buiten de cabine van het ruimtestation, technisch onderzoek op het gebied van menselijke factoren, 28 medische ruimtevaartexperimenten en 38 ruimtewetenschappelijke proeven op het gebied van levensecologie, materiaalwetenschap en vloeistofmechanica.

Wanneer de ruimtevaarders terugkeren duurt het zes maanden vooraleer ze weer in een normale toestand verkeren. Het duurt anderhalf jaar vooraleer ze kunnen deelnemen aan een nieuwe ruimtevlucht

Bronnen: Global Times, China Daily, Beijing Review.

Print Friendly, PDF & Email