Nu provincie Shaanxi op ronde in Taiwan

Deze week was het de beurt aan de provincie Shaanxi om een bezoek te brengen aan Taiwan. De provincie hoopt voor in totaal 800 miljoen $ aan zakendeals af te sluiten.
We hadden het reeds in het verleden over het bezoek van diverse Chinese provincies aan Taiwan met het oog op het afsluiten van zakenovereenkomsten. Vorig jaar beliepen deze deals een waarde van 18 miljard $; dit jaar wordt de waarde van de ondertekende overeenkomsten reeds op 20 miljard geraamd door Wang Chih-kang, voorzitter van Taipeis WTC. Deze week is het de provincie Shaanxi die het eiland bezoekt. Bij de start van de Shaanxiweek werden reeds voor 610 miljoen $ overeenkomsten afgesloten en gehoopt wordt tegen het einde van het bezoek 800 miljoen $ te bereiken. De opkoopovereenkomsten door Shaanxiondernemingen (bijv. van grondstoffen, elektronica, alcoholische dranken) worden op 57 miljoen $ geraamd. Samenwerkingsdeals zouden boven de 500 miljoen $ uitkomen. Ten slotte wordt deze week ook nog de wil gefinaliseerd van 23 ondernemingen om eveneens in Taiwan goederen op te kopen.
De delegatie van 500 personen, geleid door gouverneur Zhao Zhengyong, kwam maandag aan voor een bezoek van zeven dagen. Het betreft de eerste provinciale delegatie na het afsluiten van de ECFA-vrijhandelsovereenkomst. Zhao riep de Taiwanezen, die vooralsnog vooral in kustprovincies investeerden, meer naar de binnenprovincies te gaan omdat de regering een preferentiële politiek heeft voor de westerse regio. Eind 2008 waren er 750 Taiwanese ondernemingen in Shaanxi. Daarmee is het de tweede overzeese investeerder, met een totale gecontracteerde investering voor 1,93 miljard $. Voorzitter Chiang Pin-kung van de Taiwanese Straits Exchange Foundation (SEF) zei bij de opening van de dat de ECFA een goede  opportuniteit biedt om hun ontwikkelingsmodel te verbeteren. Hij voegde eraan toe dat vele Taiwanese zakenlui hun ondernemingen meer west- en noordwaarts verplaatsen.
Chiang Pin-kung van zijn kant is donderdag met een delegatie van dertig man vertrokken naar China, waar vooral Shanghai zal aangedaan worden. Hij zal zijn evenknie op het vasteland, Chen Yunlin, ontmoeten. De ECFA is overigens sinds zondag officieel van kracht als wet. Deze week werd nog bekend dat de Chinese regulator van het financiewezen de toelating heeft verstrekt aan vier Taiwanese banken om in China filialen te openen.
Voor vorige afleveringen: klikken op tags Taiwan, groot-China

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *