Online alliantie tegen illegale handel in wilde dieren

Een tiental websites waarbij Baidu, Alibaba en Tencent hebben zich in een alliantie verbonden tegen het misbruik van websites voor onwettige handel in wilde dierenproducten. De sites gaan alles doen tot en met het gebruik van big data en KI om de online kwaal te bestrijden, zo niet uit te roeien.

Dealers die handelen in beschermde diersoorten of hun producten kunnen in China gemakkelijk de eindgebruiker bereiken door middel van chatplatformen. Vorig jaar werden 15 personen in Jiangsu veroordeeld voor de onwettige handel in beschermde dieren via de chattools QQ en WeChat. Ook twee dealers in beschermde wilde schildpadden werden vorig jaar vastgehouden. Het rapport van Traffic stelde toch een vermindering vast van publiciteit voor wild op het internet: de aankondigingen daalden van 4000 per maand in maart 2012 tot 2000 in oktober 2013 en 1000 in september 2016.
Om de online handel van wild een halt toe te roepen hebben een reeks grote websites een alliantie gevormd. Het gaat naast de 3 BAT-giganten Baidu, Alibaba en Tencent nog om 8 andere websites zoals  tweedehandshandel Zhuanzhuan en 58.com en digitale antiekveilingen waarbij ook veilingsites zoals cang.com en Wenwantianxia.

Verbintenissen

De deelnemende sites hebben een charter ondertekend. De leden hebben zich in het charter verbonden om onwettige reclame voor wilde dieren op te sporen en te verwijderen en ook om waarschuwingen naar lezers te sturen met het verbod op het vrijgeven van dergelijke informatie. Hun platformen zullen geavanceerde technologieën als big data en kunstmatige intelligentie aanwenden om illegale handel in wilde dieren te ontdekken. De leden zullen ook onderling informatie uitwisselen en delen. Onderdirecteur Qin Qi van het Tencent veiligheidsdepartement beloofde zijn personeel te zullen opleiden om illegale producten in wild te identificeren. Alle leden zullen actief de politie ondersteunen bij onderzoek en vervolging. Er wordt ook gedacht om in de logistiek de kosten voor verdachte handel te verhogen.
Volgens een rapport van Traffic uit juli zijn de e-commerce platformen belangrijke kanalen geworden voor de handel in beschermde wilde diersoorten of producten. Meer dan de helft hiervan gaat over ivoorhandel. Onderdirecteur Chu Weidong van het Protection Department bij het Bosbestuur vindt het moeilijk om de wetten te doen naleven doordat de verkopers rechtstreeks via de sociale media contact hebben met de kopers. Het nieuwe verbond wordt dan ook als een mijlpaal bestempeld door leider Zhou Fei van de Chinese afdeling van Traffic.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *