Chinese matrozen van Nederlandse marine na 70 jaar herdacht

Afgelopen maandag werd hulde gebracht aan 31 Chinese matrozen. Ze lagen al 70 jaar lang begraven aan de andere kant van de wereld en waren praktisch vergeten.

De ceremonie vond plaats bij hun graven op de begraafplaats van Anfield in Liverpool.

Hun bijdrage

De Chinese matrozen hebben allen tijdens de Tweede Wereldoorlog gewerkt voor de Nederlandse Koninklijke Marine. De schepen waarop zij voeren brachten goederen en voorraden van de VS en Canada naar Europa. Dat was essentieel voor de geallieerde oorlogsinspanningen. Het was ook risicovol, een mikpunt van vijandige activiteiten ondernomen door de Duitse U-boten (duikboten).

Herdenken en doorgeven

Tijdens de plechtigheid nam Walter Fung van de Society for Anglo Chinese Understanding (SACU) het woord. Fung prees de zeelui en wees op hun offer dat tot nog toe geen erkenning had gekregen. Sommigen hadden niet eens een grafsteen. Dat is nu hersteld. Roel Broer van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting legde bloemen bij het gedenkteken van de Chinese matrozen die tijdens de tweede Wereldoorlog sneuvelden of kort erna zijn overleden. Zij dienden bij de Nederlandse marine, maar Nederland was nog bezet. Daarom zijn zij begraven op een begraafplaats bij de dichtstbijzijnde haven, Liverpool. Broer vindt het nodig dat hun graven worden verzorgd en dat de geschiedenis, ook die episode, moet doorgegeven worden aan de jongeren van vandaag.

Huldiging

De Nederlandse autoriteiten hebben voor de grafstenen gezorgd die tijdens de ceremonie werden ingehuldigd. Malcolm Kennedy, de Lord Mayor van Liverpool, een ceremoniële functie, leidde een delegatie van de bevolking. Een groot aantal Chinese burgers van Liverpool waren aanwezig met hun familie. Moira Kenny sprak namens The Sound Agents, een organisatie uit Liverpool, die het initiatief had genomen voor de manifestatie. Samen met John Campbell, een collega, bestudeert zij al jaren de geschiedenis van de Chinese gemeenschap in Liverpool. Kenny noemde de Atlantische Oceaan een van de meest angstaanjagende slagvelden van de wereldoorlog. Zo deed zij het belang van het offer dat deze Chinezen hadden gebracht beter uitkomen.

Vervolg

Britse organisaties zoals Sacu zullen nu proberen de families van deze mannen terug te vinden. De meesten zouden van de provincie Fujian afkomstig geweest zijn. Sacu is net zoals de Vereniging België China, een klassieke vereniging voor vriendschap tussen het Chinese volk en andere volkeren.
Het persbureau Xinhua en de China Daily hebben over de plechtigheid een lovend artikel geplaatst. De website xemxem online heeft er een video over.
Xinhua, soundagents.blogspot.be, xemxem.onlin, China Daily
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *