OogGetuige: de lotuswortels zijn weer aangeplant

lotuswortels
foto Xinhua, verspreid door http://english.www.gov.cn/ disclaimer

Hoewel dat tegenwoordig nauwelijks bekend is buiten China, is 邢台市 of Xingtai-stad de oudste stad op prefectuurniveau in het noorden van China.

De oudste

Hij is ongeveer 3.500 jaar oud en was de hoofdstad tijdens de Shang-dynastie (1600-1046 voor onze tijdrekening). Tijdens de Yuan-, Ming- en Qing-dynastieën heette Xingtai Shunde (Shundefu) en fungeerde de stad en zijn omgeving als een prefectuur in China. De prefectuur ligt ongeveer 400 km ten zuidwesten van Beijing in het zuiden van de provincie Hebei. Ze grenst in het oosten aan de provincie Shandong en in het westen aan de provincie Shanxi.

Transitie

De prefectuur Xingtai, met ongeveer 7 miljoen mensen en een oppervlakte van 12.500 km², maakt de afgelopen tien jaar de transitie van een regio met vervuilende steenkoolindustrie naar een gebied met een duurzame industrie en landbouw. De landbouw in Xingtai is sinds de oudheid de belangrijkste bron van inkomsten.

Lotuswortels…

Het dorp Zepan in de provincie Longyao in Xingtai (邢台市, 隆尧县, 泽畔村) staat in het gebied en daarbuiten bekend om de teelt van lotuswortels. Begin mei is het seizoen voor het planten van lotuswortels. De oogst gebeurt laat in de herfst. Lotusplanten en hun wortels groeien in modderige velden met ondiep water.

foto Xinhua, verspreid door http://english.www.gov.cn/ disclaimer

… of stengels?

Lotuswortel (Lian Ou) is een populaire groente die veel wordt gebruikt in verschillende Chinese keukens. Hoewel we spreken van een ‘wortel’, is het in feite een wortelstok, een continu groeiende horizontale onderwaterstengel, van de lotusplant. Deze zogenaamde wortel bestaat uit aan elkaar verbonden, cilindervormige delen (ze lijken een beetje op een streng gigantische worsten). Er lopen zeven of negen gaten doorheen het hele deel.

Heilzaam

Lotuswortel bevat een breed scala aan diverse voedingsstoffen en is uitstekend voor de gezondheid en de immuniteit. In de traditionele Chinese geneeskunde (Traditional Chinese Medecine, TCM) staat de lotuswortel vooral bekend om zijn voordelen voor een gezonde spijsvertering, het stoppen van bloedingen en het verdrijven van bloedstasis (een term uit de TCM voor een vertraging of bundeling van het bloed als gevolg van een verstoring van hart-qi)

Curry met lotuswortel (foto P.C.Anton This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.) disclaimer

Bronnen: 5iZ China, Wikipedia, www.gov.cn (website Chinese regering)
Met dank aan onze ooggetuige Gordon Dumoulin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *