OogGetuige: de ‘Woestijnsnelweg’ in de provincie Qinghai loopt door Haixi

Haixi
Zie video van Douyin op 5iZChina (disclaimer)

De prefectuur Haixi, volledige naam Mongoolse en Tibetaanse Autonome Prefectuur Haixi (海西蒙古族藏族自治州) is de grootste prefectuur in de provincie Qinghai, verdeeld in twee afzonderlijke delen.

Qinghai

Ze beslaat het grootste deel van het noorden en westen van de provincie. Het noordelijke deel grenst aan de Autonome Oeigoerenregio Xinjiang in het westen en de provincie Gansu in het noorden, terwijl het zuidelijke deel grenst aan de Autonome Regio Tibet.

Haixi
Golmud, Haixi, Qinghai, China (foto guan) Wikimedia commons Creative commons  Attribution 3.0 Unported license. (disclaimer)

Haixi

Met een oppervlakte van 325.000 km2 is de prefectuur iets kleiner dan Duitsland. Ze heeft een bevolking van slechts 515.000 (2017) waarvan er bijna 100.000 mensen in de prefectuurhoofdstad Delingha wonen. De grootste stad in Haixi is Golmud met ongeveer 225.000 inwoners. De meest prominente etnische groepen die in Haixi wonen, wat letterlijk ‘ten westen van (Qinghai) meer’ betekent, zijn Han 66%, Hui moslims 13,5%, Tibetanen 11% en Mongolen 5,5%.

In de prefectuur ontspringt de Jangtse-rivier. Het Geladandong-gebergte 各拉丹冬 ligt in het zuidwesten van de prefectuur, met meer dan 20 toppen van meer dan 6000 meter hoog. Het grote Qaidam-bekken in het noorden van Haixi heeft kenmerkende landschappen van hoge graslanden, zoutmeren en woestijnen.

Haixi
Tibetaanse antilopen (foto Xinhua) (disclaimer)

Hoh Xil

Daar ligt het Nationale Natuurreservaat Hoh Xil met een oppervlakte van 45.000 km2 op een gemiddelde hoogte van 4.800 meter boven de zeespiegel zonder een enkele verharde weg. Soms ook wel ‘niemandsland’ genoemd, een toevluchtsoord voor dieren in het wild en ecologische bescherming voor meer dan 230 soorten wilde dieren zoals de wilde yak, wilde ezel, witliphert, bruine beer en de Tibetaanse antilope. Hoh Xil werd in 2017 vermeld als Unesco-werelderfgoed, als ‘het grootste en hoogste plateau ter wereld’ met een unieke biodiversiteit.

Het bovenstaande is een bewerking van een post van Gordon Dumoulin, standplaats Beijing, over de woestijnsnelweg in Haixi.
Bonnen: Wikipedia, Xinhua en Douyin voor de video.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *