China wint wereldkampioenschap tafeltennis voor 22e keer

China domineerde het wereldkampioenschap tafeltennis landenteams voor de 22e keer in de geschiedenis van het toernooi, een opmerkelijk record.

wereldkampioenschap tafeltennis
foto Xinhua/Jiang Hongjing (disclaimer)

Het wereldkampioenschap tafeltennis 2022 voor landenteams werd van 30 september tot 9 oktober 2022 gehouden in het Hightech Sports Center van Chengdu, de hoofdstad van de Chinese provincie Sichuan. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen begon China aan het toernooi als titelverdediger. In beide categorieën was Team China inderdaad, zoals verwacht, het sterkste.

Tafeltennis en Covid

De wereldkampioenschappen tafeltennis zijn een competitie van de International Table Tennis Federation (ITTF), sinds 1926. In even jaren zijn het landenteams die tegen elkaar uitkomen, in oneven jaren individuele spelers. De Swaythling Cup is de wisselbeker voor landenteams van mannen, de vrouwen wedijveren om de Corbillon Cup. De wereldkampioenschappen werden in 2020 geannuleerd vanwege Covid-19. Ook dit jaar dreigde de pandemie roet in het eten te gooien, maar Chengdu 2022 moest enkel worden uitgesteld en kon toch doorgang vinden, in oktober dus.

Primus China

China won zijn vijfde opeenvolgende titel voor damesteams na een 3-0 overwinning op Japan op zaterdag 8 oktober. Het was voor de 22e keer in de geschiedenis van het toernooi dat China de wisselbeker voor vrouwen won. Op zondag won Team China dan met 3-0 de finale voor de mannen van zijn Duitse tegenstanders. De wisselbeker voor mannen bleef voor de tiende keer op rij in handen van China. Het land vestigde hiermee een record van 22 overwinningen in de geschiedenis van het wereldkampioenschap. Het commentaar van sterspeler Wang Chuqin: ‘Het kampioenschap is niet alleen het resultaat van ons harde werk van onze spelers, maar van de inspanningen van alle medewerkers van de Chinese Tafeltennisvereniging’. Andere sterke landenteams, die echter nauwelijks met dat van China konden wedijveren, waren Duitsland, Japan, Zuid-Korea, Zweden, Brazilië, Engeland en Roemenië.

Tafeltennis en wereldpolitiek

De teams van de Tafeltennisfederatie van Rusland hadden zich gekwalificeerd voor zowel de mannen- als de vrouwentoernooien, maar mochten van de International Table Tennis Federation niet deelnemen aan Chengdu 2022. Dit vanwege de oorlog in Oekraïne. Met Bettine Vriesekoop en Jean-Michel Saive waren Nederland en België ooit belangrijk in het tafeltennis. Het in China gehouden wereldkampioenschap en de werkelijk geweldige prestaties van Team China kregen jammer genoeg bijna geen aandacht in ‘onze’ media.

Met alle Chinezen

De Chinese regio’s Hongkong en Taiwan namen met aparte ploegen deel aan de kampioenschappen.
De naam ‘Chinees Taipei’ wordt sinds 1984 gebruikt voor de provincie Taiwan die de facto autonoom opereert. De naam Taiwan en de vlag van de provincie worden op aandringen van de nationale regering van China niet gebruikt. Net zoals voor de Olympische Spelen zijn alle partijen blijkbaar akkoord gegaan met de deelname onder de naam ‘Chinees Taipei’ en met het gebruik van een speciale vlag die ook meedragen wordt in de Olympische Spelen. Chinees Taipei haalde de halve finale bij de vrouwen, maar ging ten onder tegen de landgenoten van het vasteland. Hongkong haalde de kwartfinale bij de vrouwen en de mannen.

Bronnen: Xinhua, China Daily, worldtabletennis.com, ittf.com, Wikipedia, insidethegames.biz

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *