OogGetuige: een avondwandeling in Tongzhou (Beijing), op 27 december 2022.

Gordon Dumoulin* schrijft: ‘We zijn onlangs verhuisd naar een nieuw appartement in het district Tongzhou, grenzend aan het oude hutong-gebied in datzelfde district.’

Tongzhou
Hutong in Tongzhou (Beijing) 27-12-2022 (eigen foto G.D.)

Tongzhou ligt in het zuidoosten van Beijing en wordt beschouwd als de oostelijke toegangspoort tot de hoofdstad. Het heeft recent een sterke bevolkingsgroei gekend van ongeveer 670.000 in 2000 tot ongeveer 1,3 miljoen in 2020.

Tongzhou
Tongzhou (Beijing) 27-12-2022 (eigen foto G.D.)

Modern administratief centrum

Het centrum van de gemeentelijke overheid is verhuisd naar Tongzhou en het gebied wordt ontwikkeld als een van de belangrijkste administratieve centra van de Jingjinji Metropolitan Region, ook bekend als Beijing-Tianjin-Hebei (BJ-TJ-HB) of de Capital Economic Zone (de economische zone van de hoofdstad), een megapolis in ontwikkeling met een bevolking van 110 miljoen mensen.

Aan het Grote Kanaal van China

通州区 Tongzhou werd gesticht in 195 voor onze tijdrekening tijdens de Westelijke Han-dynastie onder de naam Lu (路)-district. In 1151, tijdens de Jin-dynastie, werd Lu-district omgedoopt tot Tongzhou, wat ongeveer ‘de plaats om doorheen te trekken’ betekent, als erkenning voor het belang ervan als het noordelijke uiteinde van het Grote Kanaal en de toegangspoort tot Beijing. Hoewel de oudste delen van het Grote Kanaal dateren uit de 5e eeuw voor onze tijdrekening, werden verschillende delen voor het eerst met elkaar verbonden tijdens de Sui-dynastie (581-618 na onze tijdrekening). Onder verschillende dynastieën werden van de 13e tot de 17e eeuw verbeteringen aangebracht aan het kanaal en veranderde de route om de hoofdstad te bevoorraden. De plaatsnaam veranderde in Tong-district (通县Tōng Xiàn) toen het gebied in 1914 onder de nieuwe gemeentelijke regio Beijing werd geplaatst. En werd weer Tongzhou toen het stedelijk gebied in 1997 werd opgewaardeerd tot een district van Beijing.

Echo’s van de geschiedenis

Behalve als historische toegangspoort tot het Grote Kanaal, staat Tongzhou ook bekend om twee historische veldslagen. Het Incident van Lugo-brug (卢沟桥事变), ook wel het Incident van Marco Polo-brug op 7 juli 1937 genoemd, was een felle en bloedige strijd tussen het Nationale Revolutionaire Leger van China en het Keizerlijke Leger van Japan. Het incident wordt algemeen beschouwd als het begin van de ‘Verzetsoorlog tegen Japanse agressie’ (抗日战争) van 1937 tot 1945, of de ‘Tweede Chinees-Japanse Oorlog’. De andere historische veldslag in het Tongzhou-district dateert van de 19e eeuw. Het was de Slag om Zhangjiawan (張家灣戰役) op 18 september 1860 tussen Brits/Franse koloniale legertroepen op hun mars naar Beijing vanuit Tianjin tegen de keizerlijke troepen van de Qing-dynastie tijdens de Tweede Opiumoorlog.

Gebied van tempels, oog in de storm van transformaties

Het historische monument van Tongzhou is de 通州燃灯塔, de Randeng-pagode, gebouwd in de noordelijke Zhou-dynastie (557-581). De pagode is van oudsher omringd door drie tempels; de confucianistische tempel (Yuan-dynastie 1271-1368), de Ziqing-taoïstische tempel (Ming-dynastie 1368-1644) en de Youshengjiao-boeddhistische tempel (noordelijke Qi-dynastie 550-577). De traditionele hutongs op de foto’s liggen ongeveer 2 kilometer ten zuiden van het Randeng-pagodegebied, onderdeel van de oudere stadsplanning van Tongzhou voordat de enorme economische en sociale transformaties een paar decennia geleden van start gingen. In het hutong-gebied is ook een van de districtsmoskeeën gevestigd.

Tongzhou (Beijing) 27-12-2022 (eigen foto G.D.)

Van het bovenstaande stuk staat het Engelse origineel op 5iZ China, de blog van *Gordon Dumoulin, die afkomstig uit Nederland is, maar sinds 2009 in Beijing woont. Hij heeft een Chinees-Nederlands gezin en is zakelijk bedrijvig in de sector van traditionele Chinese geneeskrachtige kruiden en natuurlijke ingrediënten voor gezondheid en schoonheid. Als mensen aan Gordon vragen hoe het leven als expat in China is, benadrukt hij dat hij geen expat is, maar zichzelf beschouwt als een immigrant en een dankbare gast in de Chinese samenleving.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *