Yangxin (Shandong) stimuleert de rundvleesindustrie

Het district Yangxin in Shandong, een van China’s belangrijkste agrarische provincies, kwam onlangs in het nieuws als leidend in de productie van rundvlees; de totale keten van veehouderij tot de productie van kant-en-klare producten.

Een van de manieren waarop Chinese locale overheden hun economie ontwikkelen is het aanwijzen van een of een beperkt aantal industrieën als sleutelbranches. Deze krijgen het merendeel van de beperkte middelen van de overheid toegewezen, zodat zij zich van concurrenten elders in China kunnen onderscheiden. Het district Yangxin in Shandong, een van China’s belangrijkste agrarische provincies, kwam om die reden onlangs in het nieuws.

Yangxin op de kaart; illustratie Google Maps (disclaimer).

Regionale merken

Yangxin heeft de rundvleesindustrie als een pijlerindustrie aangewezen in het streven de locale economie te verbeteren en het inkomen van lokale boeren te verhogen zonder daarmee het milieu te schaden. Het districtsbestuur heeft verscheidene beleidsmaatregelen uitgevaardigd ter ondersteuning van het fokken en slachten van vleeskoeien, evenals de ontwikkeling van regionale branding. Dit laatste is een trend die in steeds meer Chinese plattelandsregio’s gevolgd wordt. Een aantal lokale overheden huurt daarvoor zelfs de hulp in van specialistische reclamebureau’s voor regiobranding. Er zijn nu al drie merken voor rundvlees en rundvee uit Yangxin als geografische aanduidingen geregistreerd.

Technologische samenwerking

Yangxin stimuleert ook het gebruik van de jongste technologieën zoals van digitalisering van de vleeskoeien-industrie met behulp van oormerken en slimme halsbanden voor geautomatiseerde individuele identificatie van koeien en het correct voederen van vee in verschillende groeistadia met een intelligent gecentraliseerd voedingssysteem. In samenwerking met universiteiten en instituten zoals de China Agricultural University en de Chinese Academy of Agricultural Sciences, heeft Yangxin een onderzoekscentrum voor vleesrunderen, een agrarisch internet of things-centrum en een onderzoeksinstituut voor industriële technologie gelanceerd.

Oog voor het milieu

Ondertussen heeft het district ook aandacht voor recycling en het gebruik van dierlijke uitwerpselen door een reeks ecologische hergebruikprojecten op te zetten. Het systeem is in staat is 240.000 ton koeienmest om te zetten in 50.000 ton organische meststof en 3 miljoen kubieke meter biogas per jaar.

Bijproducten

Het beleid van Yangxin heeft een groot aantal nieuwe ondernemingen opgeleverd. De regio kent momenteel 136 runderproducenten en 76 slachterijen, met een jaarlijkse productie van 280.000 runderen en een slachtcapaciteit van 1,2 miljoen. Daarnaast heeft Yangxin ook creatieve bijproducten ontwikkeld, zoals borstels van runderhaar, botsnijkunst en de bewerking van runderleer.

Buitenlandse runderen

Om het aanbod van vee te verbeteren, heeft de regio ook kosten noch moeite gespaard om kwaliteitsvee te importeren. In juli 2022 opende de overheid een vee-industriepark met functies als douane-inklaring, intelligente koelketenlogistiek, gegevensverzameling, standaardproductie en uitgebreide inspectie. Als het park eenmaal volledig operationeel is, zal het de efficiëntie van de inklaring aanzienlijk verbeteren. Het zal ondernemingen helpen jaarlijks RMB 36 miljoen aan kosten te besparen en duizenden nieuwe banen creëren.

Bron: Asia Food Journal.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *