OogGetuige: Een nieuw ‘Huawei’ … in de gezondheidszorg?

Onze correspondent in Beijing, Gordon Dumoulin, meldt over de situatie in zijn wijk: ‘Alles goed hier, elke ochtend testen maar dat is geen probleem, goed georganiseerd. Restaurants en scholen dicht maar parken open’. Op zijn blog 5iZ China meldt hij een bericht met de blik op Shanghai en verder.

united imaging
Een kaderlid demonstreert de werking van een PET-CT-scanapparaat van United Imaging Healthcare in Nagoya, Japan. (Foto uit 2018 van HUA YI / XINHUA, via China Daily Hongkong)
Disclaimer photo

Huawei heeft de afgelopen twee decennia de traditionele telecommunicatiewereld op zijn grondvesten laten schudden. Nu lijkt het moment gekomen van United Imaging in Shanghai.

De kracht van R&D

Dit bedrijf is al een paar jaar in toenemende mate een sensatie op de markt van medische beeldvorming en apparatuur voor radiotherapie. Het is in 2011, pas 11 jaar geleden dus, opgericht en heeft zijn hoofdkantoor in Shanghai. Er bestaan nu dochterondernemingen en R&D-centra van United Imaging in China, de VS, Europa en andere delen van de wereld. Wereldwijd werkt meer dan 40% van de 8.000 werknemers van het bedrijf in zijn R&D afdelingen in 44 landen. (Nog iets wat aan Huawei doet denken, die kracht van zijn R&D).

Het portfolio van Unite Imaging Healthcare (UIH)

United Imaging biedt een portfolio van diagnostische beeldvormingsapparatuur op het gebied van nucleaire geneeskunde, magnetic resonance imaging (MRI-scans),  computed tomography (CT-scans) en röntgen, met daarnaast digitale methodes voor de gezondheidszorg en intelligente oplossingen die het hele proces van beeldvormingsdiagnose en -behandeling bestrijken.

In China

United Imaging heeft in enkele jaren tijd zijn intrede gedaan in Chinese ziekenhuizen. Het had in 2020 voor verschillende toestellen een marktaandeel van 20 tot 25%. Een markt in China die voorheen voor 95% werd beheerst door het bolwerk van GE Medical, Philips en Siemens Medical, bekend onder het acroniem ‘GPS’😉 . De internationale expansie van de Chinese onderneming zal de komende jaren naar verwachting nog indrukwekkender zijn. Lees de updates op de LinkedIn bedrijfspagina er op na. Ze richten zich elke week op weer nieuwe landen.

En daarbuiten

United Imaging exporteerde zijn eerste product pas in 2014. De groei sindsdien, in eerste instantie gekenmerkt door staatsinvesteringen, heeft ervoor gezorgd dat de media begonnen te spreken van ’het Huawei van de medische apparaten’. Naar verluidt zou het bedrijf zijn intrede doen op de beurs van de STAR-markt van Shanghai. De beursgang van 12,5 miljard Rmb (2 miljard dollar) zou de grootste beursgang van A-aandelen dit jaar kunnen worden. De deal zou de waarde van United Imaging optillen tot meer dan Rmb100 miljard of ongeveer drie keer het niveau van zijn Serie A fondsenwerving, die werd geleid door een groepje van staatsinvesteerders, zoals China Life, in 2017.

Hoe is het nog met ‘Made in China 2025’?

‘Made in China 2025’ was ooit een slagzin die in de wereld resoneerde. De leus is intussen wat weggedeemsterd. De onderliggende ambitie en het beleid dat ze moet ondersteunen blijven echter springlevend. China wil zelfvoorzienend zijn wat essentiële goederen en technologieën betreft en zijn autonomie verder vergroten.

P.S. van de redactie van ChinaSquare: op 14 mei meldt China Daily dat meer dan 4000 ondernemingen in Shanghai weer ‘bedrijvig’ zijn. Eén ervan is Shanghai United Imaging Healthcare Co, dat weer voor 80% van zijn capaciteit draait.

united imaging
een logo van UIH
(rechten zie: https://www.kindpng.com/userpngs/19771/)

Bronnen:
https://www.united-imaging.eu/
https://usa.united-imaging.com/
https://www.weekinchina.com/2022/05/screen-test-3/
https://www.linkedin.com/company/united-imaging-healthcare/
https://www.prnewswire.com/news-releases/united-imaging-ships-8-500th-system-301048270.html

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “OogGetuige: Een nieuw ‘Huawei’ … in de gezondheidszorg?

  1. Er is nog een branche waarin Huawei zich ontwikkelt: de landbouw. Huawei werkt samen met o.a. China Telecom aan een systeem voor het beheren van grote kuddes melkvee: UCOWS. Hiermee beschikken de boeren, dierenartsen en andere belanghebben real time informatie over de voeding en gezondheid van iedere individuele koe. China kent commerciële melkveehouderijen met tienduizenden koeien. Deze technologie maakt het beheren van zo’n kudde eindeloos veel makkelijker dan in het verleden.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.