China telt 240 miljoen gediplomeerden van hoger onderwijs

Geen enkel land ter wereld telt meer gediplomeerden van het hoger onderwijs dan de 240 miljoen van China. Een meerderheid van hen wordt in technologische richtingen geduwd.

Beijing, leraar moedigt leerling aan voor ingangsexamen hoger onderwijs ( Foto: Xinhua)
Disclaimer

De informatie kwam van een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs op een persconferentie deze week. Daar werd teruggeblikt op de resultaten van 10 jaar hervormingen in het onderwijs sinds het partijcongres van 2012.

Momenteel heeft China 44,3 miljoen studenten in het hoger onderwijs. Het aantal leerlingen dat doorstroomt naar het hoger onderwijs steeg van 30% in 2012 tot 57,8% in 2021.

Tegelijk bereiken een aantal Chinese universiteiten en hogescholen ook internationaal vergeleken een zeer hoog niveau bereikt.

In totaal haalden al 240 miljoen personen een diploma van hoger onderwijs. De jongeren die vandaag werk zoeken hebben gemiddeld 13,8 jaar school gelopen.

Gedurende 10 jaar hebben meer dan 10.000 van de beste studenten gekozen voor basisvakken. Zo legden ze een solide basis om het grootste talentencentrum en de grootste innovatiehub ter wereld op te bouwen.

Geprogrammeerde vooruitgang

Sinds 2012 zijn 265 nieuwe hoofdvakken ingevoerd in het bachelor programma. Daardoor konden 17.000 nieuwe richtingen toegevoegd worden. Dat maakt de opleiding van de jongeren beter aangepast aan nieuwe technologie, productie en zakendoen.

Door samenwerking van ministeries, grote bedrijven en lokale overheden konden 151 nieuwe hogescholen of universiteiten geopend worden. In het vorige vijfjarenplan ontvingen deze projecten budgetten van in totaal meer dan 100 miljard yuan. Dat hielp veel om de nieuwe instellingen op niveau te brengen.

De nadruk ligt sterk op innovatie en ondernemerschap. Rond deze thema’s zijn 30.000 klassieke cursussen opgestart en 11.000 digitale. Er werden 174.000 deels- of voltijdse leraars gespecialiseerd in innovatie en ondernemerschap aangeworven.

Resultaatgericht

Het voorbije decennium werd werd ook zeven keer een internationale innovatiewedstrijd georganiseerd. Daar namen meer dan zes miljoen teams aan deel, met in totaal 25 miljoen studenten uit 120 landen. Uit de wedstrijd kwamen rechtstreeks 750.000 banen voort , en indirect naar schatting meer dan 5 miljoen.

Universiteiten en hogescholen wonnen meer dan 60% van de nationale wetenschaps- en technologieprijzen. Ze ondernamen 60% van het basisonderzoek en meer dan 80% van de nationale fysica onderzoeksprojecten. .

Hogescholen en universiteiten leveren speerpunttechnologie voor hogesnelheidstreinen, kernenergie, biologisch veeteelt, ontwikkeling van vaccins, landsverdediging, supercomputers, navigatiesystemen van Beidou en de Shenzhou ruimteraketten.

Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *