OogGetuige: Hulu’s uit onze volkstuin

Hulu’s uit onze volkstuin op het Beijingse platteland…

hulu's

Deze week bracht onze jongste zoon wat hulu’s (葫芦), in het Engels Chinese gourd (pompoen) of calabash (kalebas) genoemd, mee uit onze volkstuin op het platteland van het Tongzhou-district in Beijing, waar hij zijn grootouders opzocht. Hulu kalebassen hangen vaak aan wijnstokken die de muren van de binnenplaats van huizen en tempels bedekken.

Eetbaar?

Deze kalebassen zijn het stadium waarin je ze kunt eten al ver voorbij. Alleen in het voorjaar en de vroege zomer is hun zachte vruchtvlees met zijn neutrale smaak heerlijk en gezond voor soepen, stoofschotels of roerbakgerechten. Maar in de loop van de hete zomer droogt het vruchtvlees snel uit en wordt de huid een harde en duurzame schaal.

Multifunctioneel

De Hulu heeft een belangrijke rol gespeeld in de Chinese cultuur en geschiedenis. Als symbool van gezondheid en geluk worden al eeuwenlang gedroogde hulu-kalebassen versierd en opgehangen in huizen en tempels. De duurzame schelpen worden al sinds de oudheid gebruikt als kruiken voor wijn en Chinese tincturen van geneeskrachtige kruiden.

Esthetisch

Ook in Feng Shui-praktijken worden hulu-kalebassen gebruikt om de negatieve Qi te absorberen. In Chinese juwelierszaken kun je vaak jade of goud in de vorm van een hulu als halsketting vinden. Onze zoon nam de hulu-kalebassen vanmorgen mee naar de kleuterschool voor de ‘kunstinspiratie’ vandaag 😊

hulu's

Origineel: https://www.5iz-china.com/post/hulu-time-in-our-family-garden-in-beijing-s-countryside, met dank aan de ‘Nederlands-Chinese Beijinger’ Gordon Dumoulin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *