Ook Shenzhen, Guangdong en Shanghai presenteren jaarrapporten

Shenzhen ging er vorig jaar nog met 7,7% op vooruit, in de provincie Guangdong bedroeg de groei 6,3% en dit is ook het cijfer te Shanghai. Gelijkaardig in de drie is dat de buitenlandse handel er nauwelijks op vooruit ging. Guangdong wil dit jaar de armoede uitroeien en Shanghai ontwikkelt de sector financiële innovatie.

Skyline Shenzhen (Urban Land Institute)

Uit het regeringsrapport van Shenzhen bleek dat de stedelijke economie vorig jaar met 7,7% steeg tot 2,6 biljoen yuan. Voor dit jaar stelde burgemeester Chen Rugui de doelstelling bij tot 6,5%. Minder blakend was de buitenlandse handel die er met 1,8% op achteruitging. Vooral de handelsoorlog drukte de stemming, zij het dat de cijfers van het vierde kwartaal weer de hoogte in schoten.

Tussen 2016 tot 2018 verlieten 193 bedrijven de stad. Geavanceerde fabricage maakt 70% uit van de stedelijke industriële productie. Het succes van Shenzhen wordt vaak toegeschreven aan een bloeiende privésector maar in 2019 investeerde de privésector maar 3 % meer in vergelijking met het jaar voordien terwijl dat in 2018 nog 11,7% bedroeg. Om de achteruitgang tegen te gaan heeft Shenzhen 30 km² grond vrijgemaakt voor het gebruik door hightech bedrijven.

Guangdong

Steden in Guangdong ( chinadiscovery.com)

Ook in de provincie Guangdong zaten de 700 provinciale afgevaardigden bijeen voor hun jaarlijkse bijeenkomst. Volgens het rapport van gouverneur Ma Xingrui groeide de economie vorig jaar met 6,3% tot 10,5 biljoen yuan. Parallel met Shenzhen nam de buitenlandse handel het afgelopen jaar af met 0,3% tot 7,1 biljoen yuan. De handel met de EU steeg echter met 10,7% en deze met de ASEAN met 4,9%. De grensoverschrijdende e-commerce ging met 36% vooruit. Het gebruik van buitenlands kapitaal nam in 2019 toe met 3,5% tot 2150 miljard yuan.

Naar verluidt kon de provincie de groei op peil houden door de uitvoer van infrastructuurprojecten. Voor het komend jaar ziet de ontplooiing van het plan voor de grote Baai er door de maandenlange protesten in Hongkong minder rooskleurig uit. Zonder Hongkong lijkt het toch maar gewoon de Parelrivierdelta. Zo stelde de vastgoedtycoon Adam Kwok voor om het aantal vastelanders die naar Hongkong mogen verhuizen te halveren. Naar verluidt focust de provincie Guangdong dit jaar op het uitroeien van de armoede in het meer noordelijke deel van de provincie. Het inkomen van de bevolking steeg vorig jaar met 8,6%

Shanghai

Lingang in uitbouw (Shine)

Shanghai zag vorig jaar zijn brp stijgen met een cijfer tussen 6% en 6,5%, aldus burgemeester Ying Yong. Dit jaar stelt de metropool zich 6% groei als doel. Hij wil dit jaar ook 500.000 nieuwe banen scheppen. Ying maakte de cijfers van de buitenlandse handel niet bekend, maar wel dat de buitenlandse investeringen toenamen met 7,1% tot 19 miljard $. Hij benadrukte nogmaals dat de voorwaarden voor buitenlandse investeringen verbeterd worden in Lingang waar een vrijhandelszone ontwikkeld wordt.

De ambities van Shanghai om zich tot een financieel centrum in het genre van Hongkong te ontpoppen stuit op kritiek van de European Union Chamber of Commerce in China. Niettemin versnelt Shanghai de trend qua financiële innovatie. Het Shanghai filiaal van de People’s Bank of China voert 23 experimenten uit met fintech toepassingen. Het aantal financiële starters groeit sterk. Zo telt Shanghai het grootste aantal blockchain O&O teams in China. In april lanceert Ant Financial in Shanghai een driedaagse bijeenkomst over fintech innovaties.

Bronnen SCMP, Global Times, chine.in

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *