Ook waterzuiveringsstations bij vervuilers

Een rapport van het ministerie wijst uit dat ook staatsondernemingen en afvalzuiveringsstations tot de vervuilers behoren. Het zijn vooral de westelijke en de centrale regio’s die het meest vervuild zijn, aldus het rapport.

Het ministerieel rapport stelde vast dat 2713 van de 7043 onderzochte ondernemingen ofwel het water vervuilden ofwel de lucht. Ook staatsondernemingen behoren tot de vervuilers, zoals de ‘Chifeng Thermoelectricity Plant’, die behoort tot het staatsbedrijf ‘China Power Investment Corp’ en twee keer gediskwalificeerd SO² loste. Daarmee is ‘China Power’ niet aan zijn proefstuk toe, want volgens een pollutieatlas die opgesteld wordt door de bekende ngo van Ma Jun deed de firma ook in 2006 en 2008 illegale lozingen. Ook twee andere groten, ‘China Huaneng’ en ‘China Guodian’, staan op de lijst van vervuilers.
Merkwaardig in het rapport is eveneens dat 47 % van de 1500 onderzochte waterzuiveringsstations schuldig is aan substandaard lozingen. Het blijkt vooral de grote toevoer van industrieel afvalwater te zijn die de faciliteiten amper nog kunnen slikken. Ma suggereert ook sterkere straffen om de vervuilers te dwingen tot de aanschaf van milieuvriendelijker apparatuur. Zo kwam brouwer Carlsberg er in Gansu vanaf met een boete van 10.000 yuan, terwijl een betere installatie 3,9 miljoen yuan kost.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *