Van panda’s, trekvogels en Chinese alligators

Wilde panda’s opgemerkt

Sinds het begin van het jaar werden twee keer wilde panda’s opgemerkt in de provincie Sichuan. De ene werd gespot op 25 maart in het Heizhugounatuurgebied van het autonoom Yi-kanton Ebian van de stad Leshan. Het was vicepartijsecretaris Like Xingfu die hem zag; overigens was het zijn eerste wilde panda sinds hij 6 jaar voor het kanton werkt. De andere dateert van 5 februari, toen dorpelingen één zagen die klem zat op een klip en redders om hulp vroegen. Nog voor de redders aankwamen, kon de panda loskomen en verdween hij, aldus de manager van het natuurgebied. De panda’s behoren tot een van de meest bedreigde diersoorten. In China leeft in de 62 natuurgebieden van 3,2 miljoen ha 70 % van de 1600 wilde panda’s, naast de 290 die gevangen gevoed worden.
Record aan trekvogels in noordoosten
Sedert half maart zijn meer dan 20.000 wilde zwanen opgemerkt in de natuurgebieden en meren van Binnen-Mongolië. De vogels trekken naar Siberië, zij het meestal in het midden van april. Vorig jaar waren er 10.000 wilde zwanen volgens een ingenieur van een controlestation. Verenigingen voor fauna en flora versterkten hun patrouille en zetten een helpdesk op waar gewonde dieren kunnen gesignaleerd worden. Hoewel de lokale overheden strijden tegen het stropen van de dieren, werd een aantal illegaal in restaurants opgediend. In Jilin werden dan weer meer dan 100.000 trekvogels opgemerkt, namelijk de rode kroon en de grijze kraanvogel. Ook hier betrof het een sterke stijging bij vorig jaar.
Zes Chinese alligatoren losgelaten
Zes zeldzame Chinese alligatoren, die in gevangenschap opgevoed worden, zullen in juni worden losgelaten, meldde het speciaal natuurgebied voor alligatoren in Anhui. De zes zullen worden vrijgelaten vanuit de Gaojingmiaostaatsboerderij van het kanton Langxi, waardoor het totaal aantal vrijgelaten alligatoren op 33 komt, aldus de directeur van het natuurgebied, dat opgericht werd in 1979 ter bescherming van het reptiel dat zo zeldzaam is als de panda. Het aantal Yangtze-alligators dat in de natuur leeft, wordt op 150 geraamd. Hoewel ze gered zijn van uitsterven, wil China hun aantal nog verhogen tot enkele honderden.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *