Op 5 jaar 65 miljard $ nodig in milieu-industrie

 


Nog te weinig recyclage in China

Nog te weinig recyclage in China


De ondervoorzitter van de ‘Ontwikkelings-en Plancommissie’ heeft bekendgemaakt dat de komende 5 jaar 450 miljard yuan (65 miljard US $) aan investeringen nodig is inzake energiebesparing en milieu-industrie.
Ondervoorzitter Xie Zhenhua verklaarde dat de productie van de milieu-industrie dit jaar 1400 miljard yuan bereikt, wat 4,7 % is van het BNP. Hij herhaalde dat 210 miljard van China’s stimuleringsplan van 4000 miljard yuan gaat naar ecologische initiatieven. Dit wordt verder aangemoedigd als nieuwe weg naar duurzame ontwikkeling en middel tegen de crisis. Vier problemen doen zich voor op dit vlak. Vooreerst loopt de industriële structuur achter, want waterzuiveringsstations en afvalbehandeling zijn ouderwets. Voorts zijn er te veel kleine bedrijfjes die dubbel werk leveren en wordt te weinig de nadruk gelegd op onderzoek en ontwikkeling  Ook op het vlak van concentratie is er achterstand: bijvoorbeeld vertegenwoordigen de tien grootste watermaatschappijen maar 20% van het marktaanbod. Ten slotte is het management in de sector zwak. Bijgevolg wordt gesuggereerd dat de politiek technologische innovatie steunt. Het ministerie van Financiën heeft reeds verklaard meer middelen ter beschikking te willen stellen van de opkomende nijverheden op het vlak van nieuwe energie, energiebesparing en milieu.
Nog op milieuvlak stelde het Amerikaanse ‘National Geographic Society’ een Greendex op die 17 landen vergelijkt inzake het groene gedrag van hun consumenten. Tot veler verassing bengelt de VS-consument achteraan, terwijl de Chinese verbruiker op de derde plaats komt inzake milieubewust handelen.
Lees ook artikels tag milieu

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *