Op de rode loper in Peking

De Franse Premier Fabius verbleef dit weekend in Peking ter voorbereiding van het bezoek van president Hollande, maandag ondertekende Finland als eerste Europees land een vrijhandelsakkoord met China en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken was even in Peking op bezoek tussen Korea en Japan door.

Fabius en Xi

Fabius en Xi


De Franse gouverneur van de Banque de France Noyer verklaarde in een schriftelijk interview aan China Daily dat Frankrijk met Londen wil concurreren als hub voor de inwisselbaarheid van de Chinese munt. The Bank of England tekende recentelijk een akkoord om gedurende 3 jaar 400 miljard yuan aan te bieden aan de Britse banken. Parijs is echter met zijn 10 miljard yuan in deposito’s de tweede grootste pool voor de Chinese munt na Londen. Volgens de Franse Nationale Bank wordt 10 % van de Chinees-Franse handel in yuan uitgevoerd. De opmerkingen van de gouverneur komen op het ogenblik dat de Franse premier Fabius gedurende 2 dagen in Peking verblijft om het bezoek van president Hollandes later deze maand voor te bereiden.
Naar verluidt wordt de internationalisering van de Chinese munt een hoofdthema van Hollandes bezoek naast de financiële samenwerking tussen Frankrijk en China. Volgens Arnaud de Bresson van Paris Europlace bedroeg het aantal buiten China uitgegeven bedrijfsobligaties in yuan 7 miljard in Parijs , het dubbele van het bedrag in het VK. Uit een rondvraag bij de Franse bedrijven blijkt dat de helft van deze bedrijven in yuan geprijsde goederen of diensten gebruikten. De Parijse afdeling van de Bank of China zag van haar kant voor 170 miljard yuan buitenlandse betalingen verricht, het grootste bedrag van alle Banks of China buiten Hong Kong.
Premier Fabius had een gesprek met president Xi Jinping die hoopte op een win-win samenwerking tussen beide landen. Het bezoek van Hollande zal het eerste van een westers topleider zijn na de machtswisseling in Peking en het komt op de vooravond van het aanknopen van diplomatieke betrekkingen 50 jaar geleden. Verwacht wordt dat Frankrijk onder Fabius meer belang zal gaan hechten aan het economisch aspect in de diplomatie. Chinese bedrijven investeerden al 700 miljoen euro in Frankrijk land en stellen er 9000 personen te werk.
 Ijsland-VS
De IJslandse sociaal-demokratische premier Johanna Sigurdardottir zei vrijdag voor haar vertrek naar China aan China Daily dat ze gedurende haar 5 dagen durend bezoek  een vrijhandelsakkoord wil afsluiten. De gebeurde maandag. Daardoor wordt IJsland het eerste Europees land  waarmee China een dergelijk akkoord finaliseert,  zij het dat  6 gespreksrondes  de ondertekening vooraf gingen. Toen het Ijslandse banksysteem in crisis verkeerde, sloot China met het land een swap-akkoord voor de onderlinge uitwisseling van de valuta. Het nieuwe akkoord  zou de prijzen van de Chinese producten in Finland moeten verlagen en de handel en samenwerking tussen beiden versterken. De IJslandse premier hoopt ook dat het vrijhandelsakkoord kan bijdragen tot de vermindering van het handelstekort tussen beide landen. Het land hoopt vooral op Chinese belangstelling voor zijn technologie op het gebied van de opwekking van energie met behulp van aardwarmte.
Dit weekend werd in Peking ook de rode loper uitgerold voor de Amerikaanse minister van Buitenlandse Betrekkingen Kerry.
Kerry en Wang Yi

Kerry en Wang Yi


Het was de tweede etappe op Kerry’s reis die vandaag doorreist naar Japan. Kerry noemde de toestand in Korea “kritisch”. Aan de nieuwe minister voor buitenlandse zaken Wang Yi toonde Kerry zijn interesse om gezamenlijk een roadmap op te stellen over hoe de betrekkingen tussen beide landen in de toekomst zouden moeten verlopen. Wang Yi bepleitte gezamelijke inspanningen ter vrijwaring van de cyberveiligheid. Kerry verklaarde aan journalisten dat VS en China terzake een werkgroep zullen opstarten. China wil het Koreaans gebied volledig denucleariseren, zou dit met vredelievende middelen afgebouwd willen zien maar concretiseerde dit niet verder. De VS en China kwamen ook overeen om hun vijfde strategische dialoog in juli te zullen houden. Daarin komt nu ook een gemeenschappelijke werkgroep over de klimaatwissel.
Bron China Daily, SCMP
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *