Op een groen blaadje 13

Kort milieunieuws uit China

Ook Lhasa tjokvol auto’s
De heilige stad Lhasa heeft ook meer en meer met verkeersopstoppingen te maken. Lhasa heeft 100.000 voertuigen op 50 km wegen. Daarvan zijn er 80 privé-voertuigen. Vorig jaar bereikte het stedelijk gemiddeld inkomen 15.114 yuan. Het is “normaal” om 30 minuten te moeten wachten vooraleer een parkeerplaats kan worden gevonden. In tegenstelling tot Peking waar een parkeerplaats 5 yuan bedraagt, kost deze in Lhasa maar 2 yuan. Een bediende van een commerciële parking zei dat op bezige tijden 1000 auto’s wachten op een plaats. Volgens vice-burgemeester Wang Hui heeft Lhasa met zijn 54 parkings en zouden er de komende jaren nog voor 10.000 parkeerplaatsen bijkomen. Een politicus heeft al voorgesteld dat in Lhasa ook het systeem van de even en oneven nummerplaten zou gebruikt worden zoals tijdens de Olympische Spelen in Peking. Lhasa telde vorig jaar 97 verkeersdoden, 13% meer dan het jaar voordien.
Plan over groene nijverheden aangenomen
Op 26 november heeft China’s regering het plan aanvaard voor de ontwikkeling van de groene industrie. Het plan was voorbereid zowel door het Leefmilieuministerie als door de “Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie”. De sector is één van de zeven strategisch opkomende nijverheden die benadrukt worden in het  twaalfde vijfjarenplan en die de ontwikkeling van een koolstofarme maatschappij moet stimuleren. Momenteel stelt de sector 27 miljoen personen te werk en is goed voor 1700 miljard in het BNP. Volgens vice-minister van Leefmilieu Wu Xiaoqing zal deze industrie de komende vijf  jaren met 15% à 20 % per jaar groeien zodat het ‘s werelds grootste markt wordt. Hij verwacht dat tijdens het komende vijfjarenplan er voor 3000 miljard zal geïnvesteerd worden in de sector wat het dubbele is van de som tijdens het elfde vijfjarenplan. Volgens inspecteur He Bingguang van de “Nationale Ontwikkelings-en Hervormingscommissie” bestaat het plan uit drie elementen: de energiebesparings-nijverheid, de milieubescherming en tenslotte de recyclage. Het plan bevat ook marktgeoriënteerde maatregelen. Reeds tijdens het recente stimuleringsplan kregen de groene nijverheden 210 miljard van de koek. Toch beschikt deze sector nog te weinig over eigen technologie. Om deze te stimuleren bevat het plan zowel fiscale maatregelen zoals belastingvoordelen als financiële stimuli zoals vlotter krediet.  De tendens is ook om niet enkel energiebesparing aan te moedigen, maar deze zelfs verplichtend te maken.
Shanghais luchtvervuiling terug de hoogte in
Sedert het sluiten van de Wereldexpo heeft Shanghai weer te maken met hoge cijfers betreffende luchtvervuiling. Deze week werd 8 dagen op rij de index 100 overschreden: daarbij is 50 excellent, van 50 tot 100 goed en boven de 100 is vervuild. Maandag bedroeg de index 107 maar op 13 november bereikte hij met 370 het hoogste niveau op 10 jaren tijd. De postexpo-piek staat in schril contrast met de expo-periode waarin 98 % van de dagen een goede luchtkwaliteit kenden. Velen geloven dat het stof komt van bouwwerken die stilgelegd werden wegens de expo, maar dit wordt officieel ontkend. Ook in de suburbane gebieden zouden de controles er meer laks aan toegaan door het verbranden van stro terug toe te laten. Van overheidswege wordt gewezen op invloeden van zandstormen die uit Centraal-China komen overgewaaid.  Goed nieuws daarentegen van Shanghai’s twaalfde vijfjarenplan dat een optrekken van de groene zones voorziet van 12 tot 15 %. ook de afvalbehandeling wordt verhoogd van 85 tot 95 %, maar verwacht wordt dat een gemiddelde bewoner binnen 5 jaren een kwart minder afval produceert door gescheiden ophaling en recyclage.
Chinese PV-Zonnecentrale geopend in Bulgarije
De eerste photo-voltaïsche elektriciteitscentrale die door Chinezen gebouwd werd, ging deze week open 40 km bezuiden Sofia. De centrale van 2MW ligt in de bergen te Ihtiman. Ze werd in zeven maanden gebouwd door  de Chinese ondernemingen Polar Photovoltaics en Wiscom die er samen met hun lokale partner SunService 7 miljoen $ in investeerden. Het is het eerste succesvol voorbeeld van samenwerking op dit vlak aldus de Chinese ambassadeur die zei dat er nog ruimte voor samenwerking bestaat op dit vlak. De 3 partners waren tevreden over het samenwerkingsresultaat. Verwacht wordt dat de kosten na 8 à 9 jaren zouden terug verdiend zijn. Belasting betalen hoeft niet in het gebied dat veel werkloosheid kent.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *