Op een groen blaadje 67

1 miljard ter bescherming driestromenland
–Vorig jaar heeft China één miljard besteed ter bescherming van het Sanjiangyuan of het gebied waar 3 grote stromen ontspringen, aldus vicedirecteur Li Xiaonan van Qinghais Bestuur over Sanjiangyuan. In dit gebied ter grootte van 150.000 km² ontspringen de Gele rivier, de Jangtse en de Lancang (Mekong). Het geld ging naar bebossing van 10.000 ha, naar fixatie van duinen en naar het herstel van ontaarde weiden. Dit jaar zal 1,95 miljard uitgetrokken worden om herders te betoelagen die het grazen opgeven in bepaalde gebieden. Chinese vorsers hebben overigens zes jaar besteed om een studie te verrichten naar wilde kruiden in het gebied. 100 soorten werden gecatalogeerd en 100.000 digitale foto’s genomen. 575 betreffen geneeskundige kruiden en daarvan waren er 6 onbekend totnogtoe. 
Lage-kosten Maglev
–Zhuzhou Electric Locomotive Co uit Hunan heeft een lage kost opgehangen treinstel ontworpen die milieuvriendelijker is dan de conventionele maglevs. Volgens algemeen manager Xu Zongxiang kan de trein die uit drie stellen bestaat, rijden aan maximum 100 km/u, 600 personen vervoeren, maar is hij stiller dan zijn voorgangers. De kost bedraagt 75 % van een conventionele metro. Shanghai heeft al een maglev route en Pekings die in aanbouw is, moet volgend jaar operationeel zijn. De nieuwe stellen zouden best tot hun recht komen in toeristische bestemmingen.
Conoco betaalt 160 miljoen $ schadevergoeding
De maatschappij ConocoPhillips heeft bekend gemaakt 160 miljoen $ uit te trekken om de schade aan vissers en toerisme te vergoeden die de olielek van haar boorplatform in de Bohaizee vorig jaar heeft aangericht; Volgens de Chinese autoriteiten zijn 3200 vaten in zee terecht gekomen die 6200 km² zee vervuilden. Duizenden vissersgezinnen zijn getroffen. Een advocaat van de gedupeerden heeft het bedrag al een “beledigende mop” genoemd. (SCMP)
23.000 ha watergebied hersteld
Volgens het Bestuur van Bosbouw heeft China vorig jaar 23.000 ha waterrijke gebieden hersteld. 42 beschermingsprojecten werden uitgevoerd, er kwamen 330.000 ha beschermde watergebieden bij, vier van internationale waarde en 68 van nationaal niveau. Dit jaar gaan de inspanningen door. Totnogtoe heeft China 550 vochtige natuurgebieden, 37 van internationaal en 100 van nationaal belang. De helft daarvan zijn effectief onder controle aldus nog het Bestuur.
Mijnfirma  vervuilde Longrivier
Autoriteiten van de stad Hechi in AR Guangxi houden de Guangxi Jinhe Mining Co verantwoordelijk voor het lozen van afvalwater in de Longrivier dat te veel aan cadmium bevat. Vissen stierven, mensen raakten in paniek en kochten massaal flessen water. Op een piekmoment bedroeg de hoeveelheid cadmium drie maal het toegelaten niveau. Cadmium kan kanker veroorzaken. De brandweer heeft 80 ton neutraliserende stoffen in het water gedumpt.
Ook sector e-fietsen aan consolidatie toe

Vorig jaar gingen na 16 jaren van groeivoeten tot 40 %, één derde van de 2000 producenten van e-fietsen op de fles. Verwacht wordt dat er na de consolidatie maar 300 van zullen overblijven. De top 10 leveren al het leeuwenaandeel. Volgens de 21st Century Business Herald zouden regeringsinstanties met een nieuwe regelgeving voor de dag komen tegen het kwartaaleinde. (Bron: wantchinatimes)

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Op een groen blaadje 67

  1. Eventjes dingen in perspectief zetten: In de Bohai zee lekten 3200 vaten olie. Bij het lek in de Golf van Mexico het jaar voordien was er sprake van vijfhonderduizend vaten. De ene ramp is de andere niet.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *