Op een groen blaadje 90

Groene producten betoelaagd
–China trekt gedurende één jaar 26 miljard yuan uit om groene producten te betoelagen en deze gaan van auto’s tot huishoudtoestellen. De toelage zal beschikbaar zijn voor airco’s, koelkasten en wasmachines, flatcreens en waterboilers die voldoen aan de regelingen voor  energiebesparing. Daarnaast gaat 2,2 miljard yuan ter stimulering van energiebesparende lampen/LEDs en 6 miljard voor auto’s met motoren van minder dan 1,6 liter; 1,6 miljard wordt voorzien voor energie-efficiënte elektrische machines. Ook de Chinese Bankcommissie liet deze week weten te werken aan een regelgeving ter stimulering van groene kredieten door de banken.
West-Oost UHV-lijn klaar
–De State Grid Corporation deelt mee klaar te zijn met de bouw van de 2210 km lange UHV-lijn tussen de prefectuur Hami in Xinjiang en de stad Zhengzhou. De lijn van 800 kilovolt heeft meer dan 23 miljard gekost en zal jaarlijks 37 miljard kW kunnen doorsturen. Tezelfdertijd wordt gewerkt aan een tweede lijn die Hami verbindt met het bestaande netwerk in het noordwesten en die bijna 10 miljard zou kosten. De State Grid Corporation werkt in totaal aan een zevental UHV-lijnen.
400 miljard voor waterzuivering
De komende 5 jaar zal de regering 400 miljard yuan uitgeven om afvalwater te zuiveren. Dit is 14 % meer dan in het vorige vijfjarenplan. Het doel is in de steden 85 % van het water te zuiveren waar dit nu maar 70 % is. Maar 7 % van de gelden gaat naar de behandeling van het overgebleven slib, wat veel te weinig is. 80 % van dit slib wordt gedumpt, hoewel je daarvan kunstmest en cement kan maken en ook methaan. CRI
Verstedelijking bedreigt watergebieden
Uit een vier jaar durende studie van het Institute of Remote Sensing Applications blijkt dat tussen 1978 en 2008 van de 91 nationaal beschermde watergebieden er voor 8152 km² verloren ging. 80 % van deze watergebieden zijn maar pover beschermd. Zo werden 100 villa’s gebouwd in het Hebi National Wetland Park. Volgens directeur Ma Guangren van Wetland Conservation and Management Center bij het Bosbestuur was de recente droogte in 5 zuidwestelijke provincies gedeeltelijk toe te schrijven aan de teloorgang van de watergebieden. Volgens Ma komt er tegen 2014 een betere bescherming op nationaal vlak en zijn 11 provincies al klaar met een betere lokale regeling. Binnen-Mongolië heeft de striktste regelgeving.
Vijfjarenplan aardgas
Volgens cijfers van het Energiebestuur zal China in 2015 260 miljard m³ meter aardgas verbruiken wat 7 tot 8 % van het energieverbruik zal uitmaken. Daarvan zal 90 miljard uit eigen bodem komen en 170 miljard zal worden ingevoerd. In China rijden al één miljoen voertuigen op aardgas.
Kwik in cosmetica
De Beijing Morning Post schreef dat China Central Television (CCTV) onthulde dat sommige cosmetische producten die in China verkocht worden meer kwik bevatten dan de toelaatbare hoeveelheid: cosmetische producten mogen niet meer dan 1 milligram kwik per kilo bevatten. Het CCTV-programma onthulde dat de hoeveelheid kwik in geteste producten 60.000 keer hoger is dan de toelaatbare hoeveelheid. Dit kan tot kwikvergiftiging leiden en zelfs nefrotisch syndroom veroorzaken. Kwik is een zwaar metaal dat in verschillende vormen voorkomt. In hoge doses kunnen deze allemaal kwikvergiftiging veroorzaken. Hierdoor kan schade aan de hersenen, nieren en longen ontstaan. De afdeling verantwoordelijk voor kwaliteitsinspectie in Shanxi vond kwik in “Guyun Strong Whitening Cream” en “Rongguifei Whiten and Dispel the Spot Night Cream”. Dit waren twee producten die Wang gebruikt had en die respectievelijk 40.000 en 60.000 keer de toegestane hoeveelheid kwik bevatten. (GbTimes)
Drinkwaterkontrole strikter
China heeft striktere drinkwaterstandaarden aangekondigd welke vanaf juli dit jaar ingaan. De veiligheid van drinkwater heeft na recente rapporten de krantenkoppen gehaald: er wordt gesteld dat 50 procent van China’s kraanwater niet aan de nationale normen zou voldoen. Nieuwe testresultaten spreken deze rapporten tegen, want deze laten zien dat 83 procent van het drinkwater van het afgelopen jaar veilig was. De striktere normen zijn het resultaat van een aanvulling met 70 amendementen. Zhang Lan, een ambtenaar van het Chinese Center for Disease Control and Prevention, legt uit dat “het aantal standaard evaluatie testen is gestegen van 35 in 1985 naar 106. Onder de nieuwe normen vallen beperkingen op zware metalen.  Echter niet alle laboratoria in het land hebben de capaciteit en het geld om alle 106 dagelijkse tests uit te voeren.” Volgens de nieuwe regel moeten er bij de waterzuiveringscentrales dagelijks de 42 verplichte tests uitgevoerd worden. Uit de andere 64 tests moet een keuze gemaakt worden naargelang de gebruikte desinfectantia. (GbTimes)
“Nog een jaar ellende in zonne-energie”
Voorzitter Shu Zhengrong van ’s werelds grootste producent van zonnepanelen Suntech Power Holdings verwacht dat de overproductie en de lage prijzen nog één jaar zullen  voortduren. Hij zei dit in de wandelgangen van de SNEC International Solar Industry and Photovoltaic Exhibition & Conference. Zijn bedrijf maakte vorig jaar één miljard $ verlies terwijl in 2010 237 miljoen winst gemaakt werd. De zwakkere afzet in de EU wordt gecompenseerd door de afzet in de VS en China, maar het zijn vooral de lagere prijzen die de winst aanvreten. Vorig jaar werd maar voor 27 GW geïnstalleerd wereldwijd terwijl de productiecapaciteit enkel in China al 50 GW bedraagt aldus onder secretaris-generaal Li Junfeng van de Chinese Renewable Energy Industries Association (SCMP)
Gevangenis voor chroomdumpers in Yunnan
Zeven personen die midden vorig jaar betrokken waren bij het dumpen van chroom in de provincie Yunnan kregen deze week hun straf. Drie personen kregen vier jaar gevangenisstraf en 50.000 yuan boete voor het dumpen van 5000 ton kankerverwekkend chroom in de heuvels rond de Chachong-heuvels. Regen deed het gif afdrijven naar Qujing waar 77 stuks vee stierven. Twee bedrijfsleiders die niet over de nodige vergunningen beschikten, kregen 3 jaar en 3 jaar met uitstel. Nog andere bedrijfsleiders moeten ook drie jaar brommen naast de geldboetes. De Luliangfabriek moet 300.000 yuan betalen: het chemisch bedrijf is een van de grootste Aziatische producenten van chromiumsulfaat.

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar